Israelul trebuie să abandoneze amenințările cu anexarea (emisar ONU)

  • 21 Mai 2020 09:41
Israelul trebuie să abandoneze amenințările cu anexarea (emisar ONU)

Emisarul ONU pentru conflictul din Orientul Mijlociu, Nickolay Mladenov, a cerut miercuri Israelului să-și "abandoneze amenințările cu anexarea", invitându-i în același timp pe liderii palestinieni "să reia discuțiile cu toți membrii Cvartetului" (SUA, Rusia, Uniunea Europeană și ONU), potrivit AFP, preluat de Agerpres.

"Îi invit pe colegii din Cvartet să lucreze cu Națiunile Unite și să vină rapid cu o propunere care să-i permită acestuia să-și exercite rolul de mediator și să lucreze împreună cu țările din regiune pentru a face să avanseze pacea", a afirmat el într-o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.

Declarația sa, neobișnuit de directă, survine la o zi după anunțul președintelui Autorității Naționale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, privind sfârșitul cooperării în materie de securitate cu Israelul, care plănuiește anexarea teritoriilor din Cisiordania ocupată, notează AFP.

Mladenov a precizat că va discuta joi cu liderii palestinieni cu privire la consecințele practice ale anunțului lui Abbas, care nu au fost precizate de liderul ANP.

"Anexarea zonelor din Cisiordania reprezintă o încălcare foarte gravă a dreptului internațional și ar constitui o lovitură devastatoare pentru soluția cu două state", a avertizat emisarul ONU. Aceasta "ar închide ușa unei reluări a negocierilor și ar amenința eforturile destinate să avanseze pacea în regiune și eforturile noastre mai largi pentru menținerea păcii și securității internaționale", a menționat el.

Ambasadoarea americană la ONU, Kelly Craft, a subliniat la rândul său că o soluție nu poate să treacă decât printr-o întâlnire a celor două părți la aceeași masă de negociere.

"Ceea ce este necesar în prezent, dacă sperăm să facem un prim pas în direcția corectă, este ca părțile să se așeze la aceeași masă. Consiliul nu poate dicta sfârșitul conflictului. Nu putem decât încuraja părțile să stabilească împreună ceea ce își doresc pentru a face progrese", a spus ea.

Reprezentanta SUA i-a invitat din nou pe palestinieni să profite de oportunitatea planului de pace propus de Washington pe care ei l-au respins.

În intervențiile lor, mai mulți membri ai Consiliului de Securitate, cum ar fi Indonezia sau țări europene, au avertizat Israelul împotriva planurilor sale de anexare.

Într-o declarație comună, Franța, Belgia, Germania și Estonia au reafirmat că "nu recomandă niciun fel de schimbare a frontierelor definite în 1967 decât în cazul când ea este decisă de israelieni și palestinieni".

"Cerem ferm Israelului să se abțină de la orice decizie unilaterală care ar duce la anexarea unui teritoriu palestinian ocupat și care ar fi apoi contrar dreptului internațional", menționează în declarația lor țările respective, reafirmându-și atașamentul față de soluția cu două state, singura capabilă să aducă pacea în regiune, potrivit lor. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău