Israelul ține o zi de doliu național în memoria victimelor de la pelerinajul anual de la Meron

  • 02 Mai 2021 12:45
Israelul ține o zi de doliu național în memoria victimelor de la pelerinajul anual de la Meron

Israelul ține duminică o zi de doliu național în memoria celor 45 de persoane decedate joi noaptea din cauza busculadei produse la un festival religios în nordul țării, unde participau zeci de mii de evrei ultrareligioși, transmit AFP și dpa.

Drapele au fost coborâte în bernă la toate instituțiile publice și militare de pe teritoriul Israelului, iar evenimentele sportive programate pentru duminică au fost anulate.

O ședință specială a parlamentului va avea loc luni pentru a comemora victimele incidentului, care a fost calificat drept cel mai grav dezastru civil din istoria țării.

Zeci de mii de persoane participau în noaptea de joi spre vineri la pelerinajul anual de la muntele Meron, ocazionat de Lag Baomer, cel mai mare eveniment public din Israel de la începutul pandemiei de COVID-19.

Presa locală a relatat că busculada s-a declanșat atunci când mai mulți participanți au început să alunece pe o rampă din metal și balustrade din metal pe ambele părți al unui culoar lat de câțiva metri, ceea ce a făcut ca sute de oameni să fie presați de alte câteva mii.

Poliția a fost acuzată că nu a reacționat rapid prin deschiderea unor porți de acces care ar fi putut prelua o parte a fluxului masiv de persoane.

Lag Baomer este o sărbătoare plină de bucurie, ce marchează amintirea încheierii unei epidemii devastatoare în rândul elevilor unei școli talmudice din acea vreme. Autoritățile au permis participarea a 10.000 de persoane în incinta mormântului. Potrivit organizatorilor însă, peste 650 de autobuze au fost închiriate în toată țara, ceea ce înseamnă cel puțin 30.000 de persoane, în timp ce presa locală a raportat aproximativ 100.000 de participanți.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău