Israelul intenționează să renunțe treptat la certificatul sanitar COVID

  • 02 Februarie 2022 19:12
Israelul intenționează să renunțe treptat la certificatul sanitar COVID

Israelul a indicat miercuri că intenționează să renunțe treptat la certificatul sanitar, după ce a fost una dintre primele țări care au instituit această măsură în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, relatează AFP, potrivit Agerpres.

De duminică 7 februarie, ''tav yaroq'' în ebraică (''certificat verde'' în franceză) eliberat persoanelor vaccinate sau recuperate după coronavirus, nu va mai fi cerut în cafenele, restaurante, baruri, săli de sport sau hoteluri, a subliniat Ministerul israelian al Sănătății.

Guvernul va publica în curând o listă completă a locurilor în care certificatul verde va fi cerut, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății.

Aceste măsuri de relaxare survin într-un moment în care statul evreu, care a lansat o vastă campanie de vaccinare în decembrie 2020 și a introdus certificatul verde în februarie 2021, înregistrează un număr record de contaminări legate de răspândirea variantei Omicron.

Aproximativ 60.000 de cazuri noi de COVID-19 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore și 2.618 de pacienți sunt internați, potrivit datelor Ministerului Sănătății.

Potrivit epidemiologului Nadav Davidovitch, membru al unui grup de experți care consiliază guvernul, ''menținerea 'certificatului verde' în forma sa actuală poate crea false asigurări''.

Certificatul sanitar ''nu reduce infecțiile în spațiile închise precum teatrele. Ar trebui folosit în primul rând pentru locuri cu risc ridicat, cum ar fi spitalele, căminele de bătrâni sau evenimentele în la care se consumă alimente, se cântă și dansează'', a adăugat el.

Cu toate acestea, renunțarea la certificat ar fi ''o greșeală'', a apreciat, de asemenea, Nadav Davidovitch, director al Școlii de Sănătate Publică din cadrul Universității Ben Gurion, situată în deșertul Negev (sud).

Certificatul sanitar va fi necesar pentru a participa la evenimente cu ''risc ridicat'', cum sunt petrecerile, a anunțat marți seara biroul premierului israelian Naftali Bennett, indicând faptul că testele PCR nu vor mai fi obligatorii pentru călătorii care părăsesc Israelul.

În afară de Israel, contaminările sunt în creștere și în Cisiordania, unde Autoritatea Națională Palestiniană a anunțat închiderea școlilor pentru 10 zile, începând de joi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău