Israelul intenționează să crească de peste două ori populația din coloniile sale din Cisiordania

  • 09 Ianuarie 2020 09:41
Israelul intenționează să crească de peste două ori populația din coloniile sale din Cisiordania

Israelul dorește să crească de peste două ori populația din coloniile sale din Cisiordania ocupată, pentru a ajunge la un milion de coloniști în următorii zece ani, a afirmat miercuri ministrul israelian al apărării, criticat imediat de Autoritatea Palestiniană, informează joi AFP, preluat de Agerpres.

''Obiectivul nostru este ca în decurs de un deceniu, un milion de cetățeni israelieni să locuiască în Iudeea și Samaria'', a declarat Naftali Bennett cu referire la numele biblic folosit de guvernul israelian pentru a defini Cisiordania ocupată.

Bennett, membru al unui partid al dreptei radicale israeliene, a făcut această declarație în timpul unei conferințe la Ierusalim asupra ''doctrinei Pompeo'', de la numele lui Mike Pompeo, secretarul de stat american care a anunțat o schimbare în politica Washingtonului cu privire la coloniile evreiești în teritoriile palestiniene ocupate.

După ce a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului și o parte din Înălțimile Golan siriene drept israeliene, Casa Albă a declarat la mijlocul lui noiembrie că nu mai consideră coloniile evreiești din Cisiordania ocupată ca fiind ''contrare dreptului internațional''. Această decizie i-a iritat pe palestinieni și a fost criticată de ONU, de Franța și de țările arabe, amintește AFP.

În jur de 400.000 de coloniști evrei sunt implantați în prezent în coloniile din Cisiordania ocupată, teritoriu unde locuiesc circa 2,7 milioane de palestinieni. Incluzând Ierusalimul de Est, teritoriu anexat de Israel și care nu face parte din Cisiordania, circa 600.000 de coloniști sunt stabiliți în teritoriile palestiniene ocupate.

'Declar oficial că politica statului Israel este cea conform căreia zona C este a sa', a declarat Bennett, cu referire la una dintre cele trei zone din Cisiordania definite de acordurile de la Oslo și care reprezintă în jur de 60% din acest teritoriu palestinian.

Colonizarea de către Israel a Cisiordaniei și Ierusalimului de Est anexate a continuat sub toate guvernele israeliene din 1967, însă ea s-a accelerat în ultimii ani la impulsul premierului Benjamin Netanyahu și al aliatului său de la Washington, președintele Donald Trump.

Bennett a contestat din nou ideea că teritoriile palestiniene ar fi ''ocupate'', în fața premierului Benjamin Netanyahu și a ambasadorului american în Israel, David Friedman, acesta din urmă estimând că ''israelienii'' și ''evreii'' au ''dreptul de a locui în Iudeea și Samaria''.

Ministerul palestinian al Afacerilor Externe a calificat declarațiile lui Bennett și Friedman drept ''rasiste'', pentru că vizează ''confiscarea teritoriilor palestiniene'' și reflectă ''natura colonială'' a proiectului de pace pe care SUA trebuie să-l anunțe.

Însă, ''noi nu suntem ocupanți în patria noastră, pe pământul nostru, noi nu suntem ca belgienii în Congo'', a declarat Netanyahu cu referire la prezența antică a evreilor în aceste teritorii.

La începutul acestei săptămâni, autoritățile israeliene au aprobat construcția a 1.936 de noi locuințe în colonii. Această măsură a fost condamnată miercuri de Ministerul Afacerilor Externe iordanian, care a amintit într-un comunicat că nu există nicio legitimitate pentru coloniile israeliene, care încalcă ''dreptul internațional''.

''Comunitatea internațională trebuie să-și asume responsabilitățile și să ia toate măsurile necesare pentru a pune capăt politicii israeliene de colonizare, care subminează eforturile menite să soluționeze conflictul'' israeliano-palestinian, a spus purtătorul de cuvânt al ministerului iordanian, Daifallah al-Fayez.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău