Israelul încurajează vaccinarea cu a treia doză, în pofida moratoriului cerut de OMS
-
05 August 2021 15:40
Premierul israelian, Naftali Benet, i-a încurajat joi pe cei cu vârsta peste 60 de ani să se vaccineze anti-COVID-19 cu a treia doză, în pofida moratoriului la care a făcut apel miercuri Organizația Mondială a Sănătății (OMS), relatează EFE, potrivit Agerpres.
"Doresc să reiterez că cei de peste 60 de ani care încă nu au primit a treia doză de vaccin sunt mai susceptibili la bolile grave și, ferească Dumnezeu, la deces", a declarat premierul Benet.
Cea de-a treia doză a început deja să fie administrată celor cu vârsta peste 60 de ani, iar joi s-a depășit cifra de 260.000 de persoane vaccinate cu această doză suplimentară.
La jumătatea lunii iulie, Israelul a început să administreze a treia doză și adulților cu boli autoimune.
OMS a cerut miercuri suspendarea administrării celei de-a treia doze de întărire, precum și amânarea vaccinării adolescenților din țările bogate pentru a garanta furnizarea de vaccinuri țărilor mai sărace.
Până în prezent, 80% dintre vaccinurile administrate a avut loc în țările cu venituri mari și medii, reprezentând mai puțin din jumătatea populației mondiale.
Decizia guvernului israelian de a administra a treia doză intervine în plină escaladare a contagierilor cu varianta Delta a coronavirusului, deși cifrele sunt încă mici dar în creștere.
Ministerul Sănătății a raportat peste 3.400 de cazuri în ultimele 24 de ore și o creștere a numărului de spitalizări cu până la 241 de pacienți, dintre care aproximativ 50 sunt conectați la ventilatoare.
Premierul Benet i-a îndemnat la vaccinare și pe cei care încă nu au dorit să se imunizeze - aproximativ un milion de persoane - la o populație de 9 milioane de locuitori.
Israelul care a condus campania timpurie și rapidă de vaccinare a reimpus restricții și nu respinge posibilitatea revenirii la lockdown dacă morbiditatea este în creștere.
Purtarea măștilor sanitare a redevenit obligatorie în aer liber la reuniunile de peste 100 de persoane, precum și în spațiile închise.
A fost de asemenea redusă la 50 la sută prezența fizică la locurile de muncă în sectorul de stat, iar companiile private sunt îndemnate să facă același lucru.
De la începerea pandemiei, frontierele sunt închise pentru turiști și sunt impuse restricții de călătorie cetățenilor și rezidenților din Israel.
Spania, Argentina, Mexic, Brazilia, Marea Britanie, Turcia sau Rusia se află pe lista de interdicție, nefiind permisă călătoria cetățenilor israelieni în aceste state, sub amenințarea unor amenzi de 1.250 de euro. De asemenea, cetățenii acestor țări nu pot intra în Israel, chiar dacă sunt vaccinați sau prezintă teste negative pentru COVID-19.