Israelul, hotărât să pună bazele unui 'Iron Dome' cibernetic pentru a diminua numărul atacurilor informatice

  • 02 Mai 2022 18:54
Israelul, hotărât să pună bazele unui 'Iron Dome' cibernetic pentru a diminua numărul atacurilor informatice

Guvernul israelian le-a dispus luni firmelor de comunicații să-și intensifice eforturile în materie de securitate cibernetică după creșterea numărului de atacuri informatice, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

În prezent sunt implementate noi reguli în cadrul cărora vor trebui respectate standarde obligatorii și unificate, au precizat Ministerul Comunicațiilor și Directoratul național de securitate cibernetică din Israel.

În conformitate cu noile reguli, firmele trebuie să elaboreze planuri pentru protejarea rețelelor de comunicații folosind o combinație de monitorizare și mecanisme de control care să facă posibilă stabilirea unei imagini actualizate privind protecția cibernetică, asigurând în același timp confidențialitatea datelor.

"Încercăm să impunem standardul corect companiilor de comunicații pentru a proteja Israelul și a crea un soi de 'Iron Dome' pentru atacuri cibernetice. Suferim mii de atacuri cibernetice în fiecare an", a spus în cadrul unei conferințe de presă ministrul comunicațiilor, Yoaz Hendel.

Israelul folosește sistemul de apărare antiaeriană Iron Dome (Domul de Fier) pentru a intercepta rachetele lansate de militanții palestinieni, în principal din Fâșia Gaza.

Yoaz Hendel a spus că riscurile continuă să crească, odată cu avansul digitalizării.

"Rețelele de comunicații sunt o țintă atractivă pentru atacuri cibernetice ale unor elemente ostile", a mai spus Hendel, invocând o potențială afectare sau închidere a serviciilor furnizate.

Potrivit firmei de securitate cibernetică Check Point, a existat o creștere anuală de 137% în numărul mediu de atacuri săptămânale asupra companiilor israeliene, până la aproape 1.500 pe săptămână în primele trei luni din 2022.

Gaby Portnoy, noul șef al Directoratului național de securitate cibernetică din Israel, a declarat că luna trecută s-a înregistrat o creștere puternică a numărului de atacuri care încercau să spargă site-uri. El i-a acuzat pe iranieni că ar comite multe dintre atacuri.

Luna trecută, un atac de tip DdOS (denial of service) care avea drept scop să spargă site-uri ale guvernului a început cu furnizori de servicii de telecomunicații, dar în cele din urmă a eșuat.

Portnoy a spus că firmele israeliene de telecomunicații dispun de securitate cibernetică foarte bună dar noile reglementări, care includ un nivel mai mare de supervizare, vor reprezenta o ameliorare. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău