Israelul: ''Este timpul'' să fie anexate părți din Cisiordania (Netanyahu)

  • 17 Mai 17:00
Israelul: ''Este timpul'' să fie anexate părți din Cisiordania (Netanyahu)

''Este timpul'' să anexăm părți din Cisiordania, a declarat duminică premierul israelian Benjamin Netanyahu în fața parlamentului reunit pentru un vot de încredere în guvernul de uniune națională cu formațiunea lui Benny Gantz, potrivit France Presse, preluat de Agerpres.

"Iată adevărul: aceste teritorii sunt acolo unde poporul evreu s-a născut și s-a dezvoltat. Este timpul să aplicăm legea israeliană și să scriem un capitol glorios în istoria sionismului", a declarat Netanyahu, utilizând astfel limbajul său obișnuit pentru a evoca anexarea coloniilor israeliene în Cisiordania.

Acordul de împărțire a puterii între Netanyahu și Gantz prevede anunțarea, începând de la 1 iulie, a unei strategii pentru aplicarea proiectului american de rezolvare a conflictului israeliano-palestinian. Respins de palestinieni, acest plan prevede în special anexarea de către Israel a Văii Iordanului și a coloniilor israeliene din Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat din 1967 de către statul israelian.

În cursul ultimului deceniu, populația în coloniile israeliene a crescut cu 50%, depășind 450.000 de persoane, care trăiesc adeseori în mod conflictul alături de peste 2,7 milioane de palestinieni.

"Adevărul, și toată lumea îl știe, este că sute de mii de rezidenți din Iudeea-Samaria (termen utilizat de autoritățile israeliene pentru a desemna Cisiordania) vor rămâne pentru totdeauna acasă, oricare va fi acordul de pace găsit în final", a afirmat Netanyahu în fața parlamentarilor.

Anexarea "nu ne va îndepărta de pace, ci ne va apropia de ea", consideră el.

Gantz s-a exprimat la rândul său despre pandemia de COVID-19 și asupra necesității ca israelienii să fie uniți, dar nu a amintit deloc de anexare.

Proiectul de anexare a fost discutat miercuri de șeful diplomației Mike Pompeo, care a efectuat o vizită-fulger la Ierusalim, unde s-a întâlnit cu Gantz și cu Netanyahu.

Palestinienii și Iordania vecină au avertizat deja împotriva consecințelor unui astfel de proiect. Cele mai multe țări din Uniunea Europeană vor de asemenea să convingă Israelul să renunțe la el pentru evita necesitatea instituirii de sancțiuni împoriva acestei țări. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
23
Nori împrăștiați
Umiditate:64 %
Vint:3,1 m/s
Sat
24
Sun
23
Mon
17
Tue
17
Wed
20

Curs oficial BNM 10 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4633 -0.0143
USD 17.1929 -0.0722
RON 4.0207 -0.0031
UAH 0.6382 -0.0016
RUB 0.2429 0.0003
Arhivă Radio Chișinău