Israelul declară oficial ilegale șase ONG-uri palestiniene calificate recent drept teroriste

  • 07 Noiembrie 2021 20:06
Israelul declară oficial ilegale șase ONG-uri palestiniene calificate recent drept teroriste

Armata israeliană a semnat duminică o serie de decrete prin care declară "ilegale" până în Cisiordania ocupată șase ONG-uri palestiniene plasate recent pe lista de "grupări teroriste", o măsură care ar urma să complice și mai mult activitatea acestor organizații, relatează AFP.

La 22 octombrie, Ministerul Apărării a anunțat că a plasat șase ONG-uri palestiniene, dintre care unele activează pentru apărarea drepturilor omului și a drepturilor deținuților, pe lista neagră din cauza presupuselor legături cu Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPEP), un grup marxist considerat drept "terorist" de către SUA și Uniunea Europeană, notează Agerpres.

Amnesty International, Human Rights Watch și numeroase organizații israeliene și-au exprimat imediat regretul pentru această decizie, care ar putea avea drept consecință blocarea finanțării respectivelor ONG-uri, unele dintre ele primind fonduri europene, și limitarea deplasărilor membrilor lor.

Comandantul Yehuda Fox, șeful armatei israeliene pentru Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel, a implementat duminică această măsură prin decrete care declară aceste organizații drept "ilegale" deoarece "fac parte" din FPEP și "pun în pericol securitatea statului Israel".

Cele șase ONG-uri, care susțin că nu au acces la probele împotriva lor, au 14 zile la dispoziție pentru a ataca în apel această decizie, subliniază decretele.

Serviciul secret intern israelian, Shin Beth, a acuzat în mai aceste organizații că au deturnat fonduri "de la mai multe țări europene" în favoarea FPEP, o sursă israeliană afirmând că au fost transferate "zeci de milioane de dolari" fără "ca vreun guvern să știe unde au mers banii".

Însă un raport de 74 de pagini al Shin Beth despre acest caz - consultat în weekend de AFP și la care a obținut prima dată acces revista +972, o instituție media palestiniană independentă - oferă puține elemente care să susțină relațiile dintre FPEP și ONG-uri.

Dosarul se bazează pe interviuri cu Said Abedat, un "membru activ" al FPEP demis pentru deturnare de fonduri de către 'Health Work Committees', o organizație palestiniană pentru care lucra și care nu face parte dintre cele șase ONG-uri calificate drept "teroriste".

În declarațiile date poliției israeliene, Abedat afirmă că angajații acestor ONG-uri sunt în majoritate agenți ai FPEP. Însă dosarul nu oferă nicio contraverificare a mărturiei acestui bărbat și a altor trei persoane interogate în acest caz.

Cele șase ONG-uri neagă orice legătură cu FPEP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău