Israelul consideră că puterile mondiale nu ar trebui să negocieze cu noul președinte iranian
-
20 Iunie 2021 13:58
Israelul a condamnat duminică alegerea unui adept al liniei dure, Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati, în funcția de președinte al Iranului, afirmând că acesta va fi un ''regim de călăi brutali'' cu care puterile mondiale nu ar trebui să negocieze un nou acord nuclear, relatează Reuters, scrie AGERPRES.
Aflat sub incidența sancțiunilor americane pentru încălcarea drepturilor omului, al-Sadati, cunoscut și drept Raisi, și-a asigurat victoria în alegerile prezidențiale așa cum era de așteptat, după o competiție marcată de apatia alegătorilor din cauza dificultăților economice și a restricțiilor politice, scrie Reuters.
Premierul israelian Naftali Bennett, care a convocat prima sa ședință de cabinet televizată de la preluarea mandatului săptămâna trecută, a descris ascensiunea lui Raisi ca fiind permisă de liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, mai degrabă decât de un vot liber și popular.
''Alegerea lui Raisi este, aș spune, ultima șansă pentru ca puterile mondiale să se trezească înainte de a reveni la acordul nuclear și să înțeleagă cu cine fac afaceri'', a spus Bennett într-o declarație pe care a citit-o mai întâi în ebraică și apoi în engleză.
''Unui regim de călăi brutali nu trebuie să i se permită niciodată să aibă arme de distrugere în masă'', a spus el. ''Poziția Israelului nu se va schimba în această privință''.
"Noul președinte al Iranului este un extremist responsabil de moartea a mii de iranieni'', a reacționat și ministrul israelian de externe, Yair Lapid, adăugând că Raisi este cunoscut drept ''măcelarul din Teheran''. "Alegerea sa ar trebui să trezească o determinare reînnoită de a opri imediat programul nuclear iranian și de a pune capăt ambițiilor sale regionale distructive", a adăugat șeful diplomației israeliene, citat de DPA și TPS.
Raisi nu a abordat niciodată în mod public acuzațiile în jurul rolului său în ceea ce Washingtonul și grupurile pentru drepturile omului au numit execuțiile extrajudiciare a mii de prizonieri politici în 1988.
Bennett, un naționalist aflat în fruntea unei coaliții transpartinice, a aderat la opoziția predecesorului său conservator Benjamin Netanyahu față de acordul nuclear iranian din 2015, ale cărui limite privind proiectele cu potențial de fabricare de bombe Israelul le-a considerat prea permisive.
Fosta administrație americană a lui Donald Trump a fost de acord cu Israelul și a renunțat la acord. Actualul președinte Joe Biden dorește o revenire a SUA la acord. Iranul neagă că urmărește să obțină armament nuclear.
Raisi, în prezent șef al sistemului judiciar iranian, este considerat un cleric mult mai conservator și mai radical decât președintele la final de mandat Hassan Rouhani și pledează pentru oprirea negocierilor cu SUA și mai multe țări europene privind reînnoirea acordului nuclear. Cu toate acestea, Khamenei are ultimul cuvânt în ceea ce privește politica externă a Iranului, ceea ce înseamnă că este puțin probabil ca politica iraniană să se schimbe în această privință, scrie TPS.