Israelul afirmă că a depășit valul patru al pandemiei cu ajutorul dozei a treia de vaccin anti-COVID-19

  • 12 Octombrie 2021 19:40
Israelul afirmă că a depășit valul patru al pandemiei cu ajutorul dozei a treia de vaccin anti-COVID-19

În timp ce în lume continuă dezbaterea despre a treia de doză de vaccin de consolidare a imunității anti-COVID-19, responsabilii israelieni vorbesc despre un succes al campaniei de vaccinare cu această doză, care în Israel are acum ca efect ieșirea de valul patru al pandemiei, relatează marți agenția EFE, citată de Agerpres.

La sfârșitul lunii iulie, fără a aștepta opiniile organismelor internaționale sau ale autorităților sanitare din SUA și UE, Israelul a aprobat administrarea celei de-a treia doze de vaccin Pfizer persoanelor cu vârste de peste 60 de ani, campanie extinsă apoi progresiv la restul populației. Astfel, în două luni și jumătate au fost vaccinate cu a treia doză 3,7 milioane de persoane, din populația totală de circa 9,3 milioane.

În fața noului val de infectări de vara aceasta, provocat de varianta Delta a coronavirusului și de diminuarea efectului schemei inițiale de vaccinare odată cu trecerea timpului, guvernul israelian a decis să nu aplice restricții antiepidemice severe, susținând în schimb campania de vaccinare cu a treia doză.

În acest timp a fost instituit și un nou sistem de aplicare a certificatului sanitar. Astfel, numai cei vaccinați cu doza de consolidare, cu schema de două doze în ultimele șase luni sau care s-au recuperat în urma unei infecții în același interval de timp au dreptul să primească acest certificat care este obligatoriu pentru diferite activități sau pentru accesul în numeroase spații publice.

De la un vârf de infectări cu circa 11.000 de cazuri zilnice la începutul lunii septembrie, Israelul a ajuns acum la circa 2.300 de noi cazuri zilnice; o scădere substanțială, dar încă nu suficientă pentru a considera că valul patru a rămas complet în urmă.

Odată cu scăderea numărului infectărilor a scăzut și cel al pacienților în stare gravă, în spitalele israeliene fiind la ATI în prezent 450 de persoane, față de 660 cu două săptămâni în urmă. Peste 75% dintre bolnavii de la ATI sunt nevaccinați.

Mai puțin de 10% dintre israelieni nu s-au vaccinat nici măcar cu schema de două doze, conform specialiștilor acesta fiind un factor care a alimentat al patrulea val al pandemiei.

''Pericolul este în continuare aici, virusul se află printre noi'', a avertizat coordonatorul național pentru gestionarea răspunsului la pandemie, Salman Zarka, care a îndemnat la precauție pentru prevenirea unui al cincilea val.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău