Israelul acuză Iranul că programul său nuclear a depășit ''toate liniile roșii''

  • 27 Septembrie 2021 18:51
Israelul acuză Iranul că programul său nuclear a depășit ''toate liniile roșii''

Programul nuclear iranian a depășit "toate liniile roșii", a declarat luni, la ONU, premierul israelian Naftali Bennett, adăugând că statul evreu "nu va permite" Teheranului să intre în posesia armei atomice, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Programul nuclear iranian a ajuns la un punct de cotitură, la fel ca toleranța noastră în ceea ce îl privește", a declarat Bennett de la tribuna Adunării Generale a ONU. El i-a succedat în iunie lui Benjamin Netanyahu în funcția de șef al guvernului.

"În ultimii ani, Iranul a făcut un mare salt înainte în privința capacităților sale de cercetare și de dezvoltare nucleară, de producție și de îmbogățire (a uraniului - n.r.). Programul de armament nuclear al Iranului este într-un punct critic. Au fost depășite toate liniile roșii", a adăugat Bennett.

"Inspecțiile au fost ignorate. Toate speranțele s-au dovedit eronate. Iranul încalcă în prezent acordurile Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și scapă" fără consecințe, a subliniat Bennett, afirmând că statul evreu "nu va permite" Iranului să intre în posesia armei atomice.

Declarațiile premierului israelian survin în contextul în care negocierile dintre Teheran și marile puteri pentru relansarea unui acord istoric din 2015 de limitare drastică a programului nuclear iranian în schimbul unei relaxări a sancțiunilor sunt într-un punct mort.

Israelul, care a salutat retragerea SUA din acord sub președinția lui Donald Trump și reintroducerea de sancțiuni împotriva Teheranului, nu vede cu ochi buni o nouă înțelegere asupra programului nuclear iranian, despre care Iranul spune că are scopuri civile, nu militare.

AIEA a încheiat totuși la 12 septembrie un aranjament cu Iranul privind întreținerea unor echipamente de supraveghere în instalații nucleare, la câteva zile după ce a denunțat o lipsă de cooperare pe acest subiect.

Însă AIEA a deplâns duminică faptul că i s-a interzis accesul, considerat "indispensabil", la un atelier de fabricare a unor componente de centrifuge situat la Karaj, în apropiere de Teheran.

La 23 iunie, Iranul a afirmat că a dejucat o operațiune de "sabotaj", pe care a imputat-o Israelului, asupra unei clădiri a organizației sale de energie atomică în jurul Karaj și că a fost deschisă o anchetă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău