Israelul a probat acordul interguvernamental pentru gazoductul EastMed

  • 19 Iulie 2020 19:05
Israelul a probat acordul interguvernamental pentru gazoductul EastMed

Guvernul israelian a aprobat duminică un acord interguvernamental convenit cu mai multe state europene pentru construcția unei conducte submarine care va aproviziona Europa cu gaze naturale provenite de la zăcăminte din estul Mării Mediterane, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Gazoductul EastMed, care este în faza de planificare de mai mulți ani, este destinat să transporte gaze naturale de la o serie de zăcăminte offshore din Israel și Cipru până în Grecia și Italia. Un acord privind construirea gazoductului a fost semnat în luna ianuarie de miniștrii Energiei din Grecia, Cipru și Israel, însă acest acord interguvernamental avea nevoie de aprobarea finală a guvernului israelian.

Cele trei țări și-au propus să adopte decizia finală de investiții până în 2022 și să finalizeze conducta, al cărei cost este estimat la șase miliarde de euro, până în 2025, pentru a ajuta Europa să își diversifice sursele de aprovizionare cu energie.

În prezent se efectuează un studiu pentru a determina ruta terestră și maritimă a viitoarei conducte cu o lungime de 1.900 de kilometri. Uniunea Europeană și proprietarul conductei IGI Poseidon, un joint venture între firma DEPA din Grecia și grupul italian Edison, au investit fiecare 35 milioane de euro în planificare.

"Aprobarea de către guvernul israelian a acordului cadru privind amplasarea unui gazoduct între Israel și Europa este un nou punct de referință în transformarea Israelului într-un exportator de energie", a declarat ministrul Energiei, Yuval Steinitz.

În prima fază, capacitatea gazoductului EastMed va fi de 10 miliarde metri cubi pe an, dar există posibilitatea dublării acestei capacități. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău