Israel | Vaccinarea anti-COVID a copiilor de peste 5 ani, în desfășurare. Fiul cel mic al premierului, printre primii vaccinați

  • 23 Noiembrie 2021 20:04
Israel | Vaccinarea anti-COVID a copiilor de peste 5 ani, în desfășurare. Fiul cel mic al premierului, printre primii vaccinați

Israelul a început campania de vaccinare împotriva noului coronavirus pentru copiii din grupa 5-11 ani, devenind astfel una dintre primele țări din lume, după Statele Unite, care au scăzut pragul de vârstă ce permite accesul la vaccinuri anti-COVID-19 cu scopul de a stopa pandemia, informează AFP, potrivit Agerpres.

Guvernul israelian prevăzuse ca această campanie să fie lansată marți, în speranța de a preveni un eventual al cincilea val de infectări, însă primele doze de vaccinuri au fost administrate încă de luni seară unor copii din această categorie de vârstă, a constatat o echipă de la AFP într-o clinică din Tel Aviv.

Prim-ministrul Naftali Bennett l-a însoțit marți pe cel mai tânăr fiu al lui, David, în vârstă de nouă ani, care a fost vaccinat la Herzliya, un oraș sitat în apropiere de Tel Aviv, și i-a îndemnat pe părinții israelieni să îi urmeze exemplul.

"Vaccinarea îi protejează pe copii și îi protejează pe părinții lor", a declarat prim-ministrul Israelului într-o înregistrare video difuzată de biroul său de presă.

"Eu și soțul meu suntem cu adevărat entuziasmați să fim prezenți la deschiderea vaccinărilor pentru grupa de vârstă 5-11 ani", a declarat Katy Bar Shalom, o mamă de 47 de ani, în timp ce personalul medical administra doze de vaccin Pfizer unor copii aflați în clinică.

"Știm că trebuie să ne vaccinăm pentru a putea să ne întoarcem la normal", a adăugat ea, spunând că dorește să evite noi lockdown-uri și să minimalizeze riscurile de infectare în școli, devenite focare cu multe cazuri în ultimele zile în Israel, o țară care a reușit să treacă cu bine peste cel de-al patrulea val al pandemiei de COVID-19.

"E normal să eziți (să îți vaccinezi copilul, n.r.), nu este o decizie ușor de luat (...), dar după ce am consultat datele medicale și după ce am citit informațiile despre milioane de copii care au fost vaccinați în Statele Unite, am luat decizia să îi vaccinăm pe copiii noștri", a declarat Heli Nave, o altă mamă prezentă în aceeași clinică.

Israelul a fost una dintre primele țări din lume care au lansat, în decembrie 2020, o amplă campanie de vaccinare împotriva noului coronavirus, în urma unui acord încheiat cu gigantul farmaceutic Pfizer, care i-a permis să primească rapid milioane de doze în schimbul datelor medicale privind efectele vaccinului asupra unei populații ample.

Grație acelei campanii, peste 5,7 milioane de israelieni - dintr-o populație totală de circa 9 milioane de locuitori - au fost deja vaccinați cu schemă completă, reprezentând peste 80% din totalul rezidenților adulți din această țară.

Autoritățile israeliene au demarat apoi o campanie privind administrarea dozelor de supra-rapel ("booster"), la care au aderat deja peste 4 milioane de persoane. De asemenea, Israelul a scăzut la 12 ani vârsta care asigură accesul la vaccin, înainte de a autoriza vaccinarea copiilor cu vârste de peste cinci ani, în urma unor studii clinice realizate de Pfizer, unei campanii desfășurate în acest scop în Statele Unite și unor recomandări formulate de oamenii de știință israelieni. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:3,09 m/s
Thu
23
Fri
22
Sat
25
Sun
28
Mon
29
Arhivă Radio Chișinău