Israel | Rabinii au lansat un apel la rugăciune împotriva concursului Eurovision, considerat "o profanare" a Sabatului

  • 15 Mai 2019 17:12
Israel | Rabinii au lansat un apel la rugăciune împotriva concursului Eurovision, considerat

Eminenți rabini ultraortodocși israelieni au lansat miercuri un apel la rugăciune pentru a denunța "o profanare" ce ar fi reprezentată de organizarea concursului Eurovision în timpul Sabatului, ultima zi a săptămânii din calendarul evreiesc, dedicată odihnei, informează AFP.

Concursul Eurovision se desfășoară în acest an în orașul Tel Aviv. Sabatul, care se ține de vineri seară până sâmbătă seară, se va încheia chiar înainte de debutul finalei, însă repetițiile și pregătirile vor avea loc pe durata acestei zile speciale.

Or, religia iudaică interzice munca, circulația cu automobilul și pornirea electricității în această zi sacră și încurajează studiul Torei, rugăciunea în sinagogă și somnul.

Ultraortodocșii, care reprezintă aproximativ 10% din populația Israelului, respectă cu rigurozitate normele religioase ebraice în toate aspectele vieților lor.

Organizatorii concursului Eurovision se pregătesc "să profaneze într-o manieră publică și strălucitoare ziua sacră și glorioasă a Sabatului, Domnul să ne apere!", a scris rabinul Chaim Kanievsky într-un mesaj public, sprijinit de un alt eminent rabin, Gershon Edelstein.

"Ei forțează numeroase persoane care respectau Sabatul să lucreze sâmbătă, nu putem să facem nimic împotriva unor astfel de procedee care amenință prezența noastră pe acest pământ sfânt", a declarat Chaim Kanievsky, în vârstă de 91 de ani, în acest document publicat de mass-media religioase.

"Trebuie să îndemnăm oamenii să vină să se roage și să îl implore pe Dumnezeu să ne apere", a adăugat el, incitându-i pe credincioși să se ducă în sinagogi vineri la miezul nopții.

Eurovision se află în centrul unei confruntări persistente în Israel între respectarea normelor religioase ebraice și viața modernă, așa cum se întâmplă mai ales în cazuri precum folosirea transporturilor publice în ziua de sâmbătă și exceptarea de la stagiul militar pentru studenții universităților talmudice.

Disputa nu îi împiedică însă pe ultraortodocși să participe la viața publică și ei ar urma să facă din nou parte din coaliția de guvernare pe care Benjamin Netanyahu se pregătește să o formeze după recenta sa victorie obținută în alegerile legislative. Ultraortodocșii reprezintă a treia forță politică din Parlamentul nou ales.

Prim-ministrul i-a asigurat marți pe liderii partidelor ultraortodoxe că Eurovision este o manifestare internațională "asupra căreia guvernul nu deține controlul".

"Guvernul nu încearcă să profaneze Sabatul. Cei mai mulți dintre participanți (la Eurovision, n.r.) vin din străinătate și nu sunt evrei", le-a transmis prim-ministrul israelian.AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău