Israel | Prim-ministrul Benjamin Netanyahu și-a asigurat sprijinul majorității pentru formarea viitorului guvern

  • 16 Aprilie 2019 17:15
Israel | Prim-ministrul Benjamin Netanyahu și-a asigurat sprijinul majorității pentru formarea viitorului guvern

Majoritatea membrilor aleși ai viitorului parlament israelian și-au exprimat în ultimele două zile sprijinul față de prim-ministrul în exercițiu Benjamin Netanyahu pentru a-și continua activitatea și forma următorul guvern, relatează marți DPA.

Șaizeci și cinci dintre cei 120 de membri aleși ai următorului parlament l-au recomandat pe Netanyahu ca premier în consultările lor cu președintele Reuven Rivlin luni și marți.

Acest lucru îi va permite lui Netanyahu să formeze o coaliție de cel puțin 61 de locuri, un minimum necesar.

Se așteaptă ca Rivlin să anunțe miercuri că îl însărcinează pe Netanyahu să formeze cel de-al 21-lea guvern al țării.

Netanyahu va avea atunci 28 de zile pentru a finaliza sarcina și ar putea primi o prelungire de până la 14 zile suplimentare.

Principala provocare cu care se așteaptă să se confrunte Netanyahu este insistența liderului partidului Yisrael Beitenu, Avigdor Liberman, asupra legislației care ar obliga evreii ultrareligioși să fie înrolați în armată.

Mulți studenți de seminar ultrareligioși evită să servească în armată, care este obligatorie, deoarece li se permite să-și amâne în mod repetat serviciul militar.

Shas și Iudaismul Unit de Tora, două partide evreiești ultrareligioase, se opun virulent unei astfel de legislații. Partidul Yisrael Beitenu este așteptat să aibă cinci locuri în parlament, suficiente pentru a-l împiedica pe Netanyahu să formeze o coaliție fără această formațiune.

Disputa în legătură cu serviciul militar a continuat ani de zile între partidele seculare și religioase.

Dacă Netanyahu formează următoarea coaliție, el va începe un al cincilea mandat. În iulie, el va deveni astfel cel mai longeviv prim-ministru în funcție al țării, depășindu-l pe David Ben Gurion, părintele fondator al Israelului.

sursa: AGERPRES

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Nori împrăștiați
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
15
Tue
12
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău