Israel | Operațiune de curățare după o mare deversare de petrol pe litoral

  • 22 Februarie 2021 08:33
Israel | Operațiune de curățare după o mare deversare de petrol pe litoral

Autorități israeliene și ONG-uri au curățat duminică litoralul israelian de la Marea Mediterană după descoperirea uneia dintre cele mai mari scurgeri de petrol din istoria țării, informează AFP.

Această maree neagră se datorează deversării a "zeci până la sute de tone" de bitum de pe o navă, conform indicațiilor inițiale ale Ministerului Mediului.

"Din cauza poluării cu bitum a plajelor și a Mării Mediterane (...), Ministerele Mediului, Sănătății și de Interne solicită populației să nu meargă la plajă pentru a înota sau a face sport, până la o notificare ulterioară'', au transmis acestea într-un comunicat comun.

Responsabili din Ministerul Mediului, echipe ale armatei, civili și membri ai unor ONG-uri au străbătut coastele țării pentru a ridica gudronul eșuat pe plaje.

Primul ministru Benjamin Netanyahu s-a deplasat pe plajele din Așdod, la sud de Tel Aviv, pentru a participa la operațiunile de curățare alături de ministrul mediului, Gila Gamliel.

'Trebuie să privim spre viitor. Acest eveniment și altele ca acesta în întreaga lume ne arată cât de crucial este să ne îndepărtăm de energiile poluante în favoarea energiilor regenerabile", a declarat Gamliel la fața locului.

Vânturi puternice și valuri neobișnuit de mari au zguduit coasta israeliană săptămâna trecută, ducând la deversarea a tone de gudron pe plaje, de la Rosh HaNikra, lângă Liban, până la Așkelon, la marginea Fâșiei Gaza.

O balenă cu înotătoare - a doua specie ca mărime din lume după balena albastră - lungă de aproape 17 metri, a fost descoperită pe o plajă lângă Așkelon.

Duminică, experți guvernamentali au colectat probe din corpul cetaceului care a fost apoi îngropat în nisip pe plajă de un excavator și buldozer, a constatat un fotograf AFP.

Autoritățile israeliene au legat inițial moartea cetaceului de scurgerile de petrol, dar Autoritatea Israelului pentru Natură și Parcuri a declarat vineri că moartea sa "nu poate fi legată de poluarea cu gudron".

Potrivit acesteia, cetaceul, un mascul cu o greutate de 25 de tone, se afla într-un stadiu avansat de descompunere, ceea ce a făcut ca moartea sa să fie datată cu aproximativ două săptămâni înainte de poluare.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău