Israel: Guvernul va aproba un buget de război pe anul 2024

  • 08 Ianuarie 09:35
Israel: Guvernul va aproba un buget de război pe anul 2024

Guvernul israelian va aproba joi un buget de război pe anul 2024, a anunțat duminică ministrul de finanțe, Bezalel Smotrich, după ce miniștrii au aprobat un sprijin financiar de 9 miliarde de șekeli (2,5 miliarde de dolari) pentru rezerviștii militari, relatează Agerpres.

'Statul Israel pune rezerviștii și familiile lor în centru și aceasta este ancora bugetului pe 2024 pe care îl vom prezenta în acest weekend', a declarat Smotrich într-un comunicat comun cu premierul Benjamin Netanyahu și ministrul apărării, Yoav Gallant.
Israelul a aprobat anul trecut un buget pe doi ani, 2023 și 2024, dar războiul împotriva Hamas în Gaza a zguduit finanțele guvernamentale, impunând modificări bugetare și cheltuieli suplimentare.

În decembrie, parlamentul a aprobat un buget special de război pentru 2023 de aproape 30 miliarde de șekeli pentru finanțarea războiului și despăgubirea celor afectați de atacul din 7 octombrie al Hamas care a declanșat conflictul actual.

Ministerul de Finanțe a afirmat că este probabil că războiul va costa cel puțin alte 50 miliarde de șekeli în 2024 și va rezulta într-un deficit bugetar aproape triplu, de circa 6% din PIB, într-o proiecție în care luptele vor dura până la sfârșitul lui februarie.

Banca Israelului recomandă guvernului să țină în frâu cheltuielile care nu au legătură cu războiul, pentru a compensa costurile adiționale militare și cu securitatea internă, explicând că o politică fiscală mai relaxată ar putea încetini ritmul scăderii ratei dobânzilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău