Israel: După 18 luni de criză, noul guvern de uniune va fi învestit duminică

  • 17 Mai 2020 11:20
Israel: După 18 luni de criză, noul guvern de uniune va fi învestit duminică

După trei runde de alegeri încheiate nedecis, un an și jumătate de paralizie politică și o amânare de ultim moment de trei zile, noul guvern israelian urmează să fie învestit duminică, transmite DPA, preluat de Agerpres.

Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv prim-ministru din istoria Israelului și al cărui proces pentru acuzații de corupție va începe duminica viitoare, va împărți prin rotație șefia executivului cu rivalul său centrist Benny Gantz.

Netanyahu, liderul partidului de centru-dreapta Likud party, va fi primul care va conduce noul guvern, pentru o perioadă de 18 luni, după care acesta ar urma să fie preluat de Gantz, de la Alianța Albastru și Alb, din noiembrie 2021.

Cât timp Netanyahu va fi premier, Gantz va fi 'prim-ministru supleant', un post nou, special creat, și ministru al apărării.

Învestirea, programată inițial să aibă loc joi, a fost amânată în ultimul moment, exact când ședința din Knesset (parlament) urma să înceapă, pentru a-i lăsa lui Netanyahu mai mult timp la dispoziție pentru a repartiza portofoliile către membrii Likud care vor intra în guvern.

Acordul între cei doi rivali a însemnat ruperea de către Gantz a promisiunii că nu va accepta niciodată să facă parte dintr-un guvern condus de inculpatul Netanyahu. Gantz a explicat însă că Israelul are nevoie de un guvern stabil pentru a combate epidemia de COVID-19.

Primele șase luni a ceea ce a fost numit 'guvernul de urgență națională' se vor axa pe combatarea epidemiei și a consecințelor ei economice.

Israelul a trecut prin trei alegeri parlamentare în numai un an, ultimele pe 2 martie.

Benjamin Netanyahu, singurul șef de guvern din istoria Israelului inculpat în timpul mandatului, urmează să fie judecat din 24 mai pentru fraudă, abuz de încredere și mită în trei dosare distincte. El se declară nevinovat și victima unei 'vânători de vrăjitoare'.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău