Israel demarează campania de vaccinare masivă anti-COVID-19 cu personalul sanitar ca prioritate

  • 20 Decembrie 2020 15:05
Israel demarează campania de vaccinare masivă anti-COVID-19 cu personalul sanitar ca prioritate

Israel a lansat duminică campania de vaccinare masivă împotriva noului coronavirus, începând cu personalul sanitar din spitale și cu președintele țării, Reuven Rivlin, care a dorit să fie printre primii vaccinați pentru a genera încredere în rândul populației, relatează EFE, potrivit Agerpres.

"Când mergi să te vaccinezi, ai grijă nu doar de propria sănătate, ci și de sănătatea celor care te înconjoară", a spus președintele Rivlin care s-a vaccinat la spitalul Hadassah din Ierusalim, asigurând că acest pas "va ajuta lumea să revină la normalitate, la reactivarea economiei și la ușurarea presiunii uriașe" asupra sistemului sanitar.

Vaccinarea președintelui urmează celei a premierului țării, Benjamin Netanyahu, care sâmbătă a devenit primul israelian care s-a vaccinat împotriva COVID-19, pentru a elimina îndoielile și a încuraja restul cetățenilor să-i urmeze exemplul.

În afară de personalul sanitar - a cărui vaccinare se va încheia săptămâna viitoare - se prevede să fie vaccinați și primarii din toate localitățile țării, în timp ce mai mulți miniștri ai guvernului vor primi vaccinul în cursul zilei de duminică.

Sâmbătă, odată cu Netanyahu, s-a vaccinat și ministrul sănătății, Yuli Edelstein, iar duminică dimineață s-a vaccinat ministrul de finanțe, Israel Katz.

Începând de luni se așteaptă să fie aplicate primele doze rezidenților din căminele de bătrâni, personalului îngrijitor și persoanelor cu vârste de peste 60 de ani.

Aceștia vor fi urmați de persoanele din categoriile de risc și cu patologii preexistente, după care va veni rândul populației generale, cu excepția minorilor de sub 16 ani, femeilor însărcinate sau mamelor care alăptează, cei cu alergii acute și cei care s-au vindecat de COVID-19.

Israel, o țară cu aproximativ 9 milioane de locuitori, a primit sute de mii de doze din vaccinul dezvoltat de Pfizer (între 500- 600.000, potrivit ziarului Haaretz) și urmează să primească alte 4 milioane de doze până la sfârșitul lunii decembrie.

Campania de vaccinare din Israel trebuia să înceapă inițial pe 27 decembrie, dar a fost devansată cu o săptămână. Primele doze de vaccin au ajuns în urmă cu o săptămână, obiectivul fiind administrarea unui număr de 60.000 de doze în fiecare zi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău