Israel bombardează Fâșia Gaza, Hamas lansează rachete împotriva Tel Aviv-ului

  • 03 Decembrie 2023 11:45
Israel bombardează Fâșia Gaza, Hamas lansează rachete împotriva Tel Aviv-ului

Forțele de apărare israeliene (IDF) au continuat să bombardeze din aer "ținte teroriste" în Fâșia Gaza - în cursul nopții de sâmbătă spre duminică - cu avioane de luptă și elicoptere și au recomandat evacuarea a șase cartiere din orașul Khan Yunis, în sudul enclavei, relatează Agerpres.

"În cursul nopții trecute, avioane de luptă și elicoptere ale forțelor noastre aeriene au atacat ținte teroriste în Fâșia Gaza, inclusiv tuneluri ale teroriștilor, centre de comandă și depozite de arme", a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene într-un comunicat.

O dronă înarmată, care a fost ghidată de trupele terestre, a eliminat cinci teroriști Hamas, au indicat IDF.

Unități navale ale marinei israeliene au atacat ținte Hamas și au sprijinit trupele terestre de pe mare sâmbătă. Printre țintele vizate, IDF au menționat infrastructura teroristă, ambarcațiuni operate de Hamas și armament.

Sirenele de alarmă au răsunat la Tel Aviv sâmbătă seara târziu, iar mai multe explozii au fost auzite în centru, în primele atacuri cu rachete de la încheierea încetării focului, vineri. Brigăzile Qassam - aripa militară a grupării Hamas - au revendicat atacul.

Televiziunea israeliană a anunțat că au fost trase 10 rachete dinspre Fâșia Gaza. Medicii au declarat că un bărbat în vârstă de 22 de ani a fost rănit de fragmente de rachete în Holon, oraș situat la sud de Tel Aviv.

Aproximativ 10.000 de rachete au fost lansate asupra Israelului dinspre Fâșia Gaza de la începutul războiului, la 7 octombrie, potrivit autorităților israeliene, relatează sursa citată.

În paralel, într-un mesaj în limba arabă, transmis prin intermediul rețelei de socializare X (ex-Twitter), un alt purtător de cuvânt al armatei israeliene, Avichay Adraee, a îndemnat locuitorii din șase cartiere ale orașului Khan Yunis din Fâșia Gaza să se evacueze în alte zone ale enclavei.

"Stimați locuitori ai Fâșiei Gaza, IDF și-au reluat acțiunile energice împotriva Hamas și a altor organizații teroriste din Fâșia Gaza. Vă informăm cu amabilitate de următoarele, pentru siguranța și securitatea dumneavoastră", a transmis Adraee, atașând la mesajul său o listă de cartiere și o hartă care detaliază unde ar trebui să se evacueze populația din fiecare zonă.

"Respectarea instrucțiunilor de evacuare este cel mai sigur mod de a vă păstra siguranța, viața personală și cea a familiilor dumneavoastră. Dacă membrii Hamas vă împiedică în continuare să faceți acest lucru, vă rugăm să ne contactați prin intermediul rețelelor de socializare", se mai arată în mesaj.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reafirmat sâmbătă seara că își va continua "războiul justificat", în pofida presiunilor internaționale tot mai mari pentru o încetare a focului, în fața agravării situației umanitare din Fâșia Gaza.

Ministerul Sănătății coordonat de Hamas susține că doar în primele 36 de ore de la întreruperea acordului de încetare a focului, vineri dimineața, 193 de locuitori din Fâșia Gaza au fost uciși, iar alți 652 răniți.

De la începutul războiului, potrivit acestuia, 15.207 persoane au fost ucise, iar 40.652 rănite, dintre care 70% sunt copii și femei în Fâșia Gaza. În plus, conform ultimelor cifre, aproape 80% din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza au fost strămutați în interiorul țării ca urmare a ofensivei israeliene.

Războiul a început la 7 octombrie în urma unui atac al Hamas, ce a constat în lansarea a mii de rachete asupra Israelului și infiltrarea a aproximativ 3.000 de combatanți palestinieni care au masacrat aproximativ 1.200 de persoane și au răpit alte 240 în comunitățile israeliene din apropierea Fâșiei Gaza.

Totodată, sâmbătă, procurorul-șef al Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, s-a întâlnit cu președintele Autorității Naționale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, la Ramallah. Abbas a acuzat Israelul de "acte de genocid și epurare etnică" în Fâșia Gaza, după cum a relatat agenția palestiniană de presă WAFA.

Khan a declarat anterior că CPI investighează presupusele crime de război comise de ambele părți în recenta escaladare și că a vizitat Israelul la invitația rudelor ostaticilor israelieni deținuți de Hamas în Fâșia Gaza.

Liderul ANP, Mahmoud Abbas nu a condamnat până acum în mod expres atacurile comise în 7 octombrie de către comandourile Hamas în comunitățile din sudul Israelului

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău