Israel | Benjamin Netanyahu a revendicat "cea mai mare victorie din viața sa" în alegerile legislative

  • 03 Martie 2020 09:59
Israel | Benjamin Netanyahu a revendicat

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a revendicat marți "cea mai mare victorie din viața sa" în alegerile legislative, victorie ce îl plasează în poziție de forță pentru formarea viitorului guvern și înfruntarea justiției care îl acuză de corupție, informează AFP.

După ce a votat și a aflat primele rezultate la Ierusalim, premierul s-a deplasat în timpul nopții la Tel Aviv, unde susținătorii săi și ai partidului Likud l-au întâmpinat cu un concert de urale și de scandări "Bibi, regele Israelului".

"Aceasta este cea mai importantă victorie din viața mea", a declarat Netanyahu, care este liderul ce s-a menținut cel mai mult la putere în calitate de șef al guvernului din istoria Israelului: timp de 14 ani.

"Aceasta este o victorie... împotriva oricăror așteptări" și în detrimentul celor care au prezis "sfârșitul erei Netanyahu", a adăugat el la finalul celei de-a treia serii de alegeri în mai puțin de un an în Israel, după două scrutinuri, în aprilie și septembrie, care nu au reușit să-l departajeze de rivalul său Benny Gantz.

Ultimele sondaje de opinie efectuate la ieșirea de la urne de posturile de televiziune israeliene creditau Likud al lui Benjamin Netanyahu cu 36 sau 37 de locuri, comparativ cu cele 32-34 de locuri pentru formațiunea Albastru-Alb a lui Gantz. Dacă Likud va obține mai mult de 35 de mandate, acesta va fi cel mai bun rezultat al partidului sub conducerea lui Benjamin Netanyahu.

Împreună cu aliații săi din dreapta radicală și cu partidele evreiești ultraortodoxe, Likud s-ar putea baza pe 59 de mandate, cu două mandate mai puțin decât majoritatea parlamentară, potrivit acestor sondaje.

Pentru fostul general Benny Gantz, aceste estimări au un gust amar, cu atât mai mult cu cât el s-a confruntat cu un candidat inculpat în justiție pentru corupție, abuz de încredere și deturnări de fonduri, o premieră în istoria israeliană pentru un șef de guvern în funcție.

"Împărtășesc sentimentul vostru de decepție și durere. Ne așteptam la un alt rezultat", a declarat Gantz în fața susținătorilor săi care sperau să vadă rezultatele oficiale reducând distanța dintre cele două tabere.

"Chiar dacă mai trebuie să așteptăm rezultatele definitive, nu există nicio îndoială că premierul Netanyahu a obținut un mandat clar din partea populației israeliene", a comentat Yohanan Plesner, președintele Democracy Institute, un centru de cercetare din Ierusalim.

Într-o perioadă marcată de epidemia de coronavirus, acest vot a oferit uneori scene de SF la secții de votare unde personalul electoral îmbrăcat în combinezoane de protecție i-a asistat pe israelienii intrați în contact cu persoane contaminate sau care au călătorit în țări afectate de epidemie.

Cu toate acestea, teama de epidemie nu pare să fi redus participarea, potrivit primelor date ale comisiei electorale, care a anunțat o rată de participare de 71%, în creștere în raport cu celelalte două scrutinuri. Creșterea este de două puncte procentuale în raport cu ultimele alegeri, din septembrie.

Israelienii au votat pentru a pune capăt celei mai grave crize politice din istoria statului israelian, după ce alegerile din aprilie și septembrie 2019 nu au reușit să departajeze Likud al lui Netanyahu, 70 de ani, și Albastru-Alb al lui Gantz, 60 de ani.

Albastru-Alb a mizat pe susținerea partidelor de stânga, care s-au unit de altfel pentru acest scrutin, dar ale căror prime rezultate sunt dezamăgitoare: 6 sau 7 mandate în total. Liderul stângii, Amir Peretz, l-a acuzat pe Gantz că a dus "o campanie iresponsabilă" care "a minat" întregul bloc electoral.

Benny Gantz a înăsprit în această campanie tonul la adresa "Listei unite" a partidelor arabe israeliene, aliați potențiali, care au provocat o surpriză în septembrie urcând pe locul trei. Partidele arabe israeliene sperau să-i bareze calea lui Netanyahu, în special din cauza susținerii acordate de acesta planului președintelui american Donald Trump pentru o reglementare a conflictului israeliano-palestinian.

Netanyahu și-a desfășurat campania pe ''soclul'' proiectului lui Trump, promițând, după cum prevede acest plan, anexarea rapidă a Văii Iordanului și a coloniilor israeliene în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat din 1967 de Israel.

Secretarul general al Organizației de Eliberare a Palestinei (OLP), Saeb Erakat, a deplâns o victorie a susținătorilor "anexării" și "colonizării", care va contribui la "menținerea violenței, a extremismului și haosului".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău