Israel anunță redeschiderea zonelor de pescuit în largul Fâșiei Gaza

  • 10 Mai 2019 11:08
Israel anunță redeschiderea zonelor de pescuit în largul Fâșiei Gaza

Israelul și-a anunțat intenția de a redeschide până la 12 mile nautice (22,2 km) zonele de pescuit în largul Fâșiei Gaza începând de vineri, la o săptămână după închiderea acestora pe fondul escaladării violențelor, relatează AFP,preluat de Agerpres.

Măsura este menită să contribuie la detensionarea situației după o perioadă extrem de volatilă în enclava palestiniană aflată sub blocada israeliană.

O relaxare a restricțiilor impuse de Israel pescarilor din Gaza face parte din condițiile puse de organizațiile din enclavă pentru a accepta o încetare a focului după cel mai grav acces de violență, din urmă cu o săptămână, între Israel și grupări armate palestiniene după războiul din 2014.

Cogat, organismul israelian din subordinea Ministerului Apărării responsabil cu operațiunile civile în teritoriile palestiniene, a anunțat la 4 mai, în plină escaladare a violențelor, închiderea zonelor în care pescarii palestinieni sunt autorizați să lucreze în Marea Mediterană, în largul Fâșiei Gaza.

Israelul a închis, de asemenea, puncte de trecere cu Gaza pentru mărfuri și persoane

Cogat a anunțat, printr-un comunicat, redeschiderea zonelor de pescuit până la 12 mile nautice, începând de vineri, dar nu a precizat nimic despre punctele de trecere terestre.

'Aplicarea acestei măsuri este condiționată de respectarea acordurilor de către pescarii din Gaza și nu va fi autorizată nicio încălcare a limitărilor convenite', avertizează Cogat.

Marina israeliană deschide în mod regulat focul, provocând uneori chiar și victime, împotriva bărcilor care depășesc limitele fixate.

Într-un teritoriu asfixiat economic și devastat de trei războaie între 2008 și 2014, pescuitul le asigură un trai modest câtorva mii de familii din Gaza.

După acordurile de la Oslo din 1993, zona de pescuit autorizată de Israel a fost modificată în mai multe rânduri, până la a fi redusă la 3 mile nautice. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău