Islanda interzice intrarea călătorilor din mai multe țări europene

  • 27 Aprilie 2021 19:50
Islanda interzice intrarea călătorilor din mai multe țări europene

Islanda interzice acum intrarea pe teritoriul său a călătorilor din șaisprezece țări considerate zone cu "risc ridicat" de contaminare cu COVID-19, a anunțat marți Ministerul Justiției, citat de France Presse.

''Până la 31 mai 2021, toți străinii care provin sau au rămas mai mult de 24 de ore în ultimele 14 zile într-o zonă unde rata de incidență a infecției pe parcursul a 14 zile este mai mare de 700 de persoane la 100.000 de locuitori (.. .) au interdicție să intre în Islanda", a declarat ministerul într-un comunicat.

Printre țările din spațiul Schengen - din care face parte Islanda - sunt în special Franța, Polonia și Suedia.

În schimb, interdicția nu se aplică călătorilor care locuiesc în Islanda, membrilor familiei cetățenilor rezidenți legali pe teritoriul ei și nici resortisanților care pot prezenta un certificat de vaccinare sau de contaminare anterioară cu COVID-19.

Excepții se aplică de asemenea călătoriilor considerate "esențiale".

Islanda definește "cu risc ridicat" regiuni sau țări "unde rata de incidență (...) depășește 500" la 100.000 de locuitori.

O regiune cu o asemenea proporție - pe baza cifrelor Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) - este suficientă pentru a plasa o țară întreagă pe lista "zonelor cu risc ridicat".

Rata trebuie să fie egală sau mai mare de 700 pentru ca locuitorilor din aceste zone să li se interzică șederea în Islanda, măsură ce afectează în prezent 16 din cele 32 de state de pe listă.

De marți, toți călătorii din țările de pe această listă au obligația de asemenea să efectueze cinci zile de carantină la sosirea pe insulă într-un hotel rechiziționat de stat, fără excepție.

La nivel național, Ministerul Sănătății a prezentat un plan în patru etape de eliminare a restricțiilor pe teritoriul islandez, ținând cont de progresul vaccinării.

"Se estimează că toate restricțiile naționale pot fi ridicate în a doua jumătate a lunii iunie, când aproximativ 75% din populație (cu vârsta de peste 16 ani) va primi cel puțin o doză de vaccin", a precizat ministerul într-un comunicat.

Islanda intenționează să vaccineze persoanele cu vârsta de 16 ani și peste - sau aproximativ 280.000 din cei 365.000 de locuitori ai săi.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău