Islanda este cea mai pașnică țară din lume. R. Moldova se situează pe locul 57 în topul celor mai pașnice state

  • 24 Noiembrie 2023 10:33
Islanda este cea mai pașnică țară din lume. R. Moldova se situează pe locul 57 în topul celor mai pașnice state

Republica Moldova se situează pe locul 57 în lume în clasamentul celor mai „pașnice” țări din lume – realizat anual de Global Peace Index. Țara noastră a urcat patru poziții și se află, în acest an, între Namibia și Chile, scrie newsmaker.md.

Ucraina a scăzut în clasament cu 14 poziții, ajungând pe locul 157, din cauza invaziei ruse. România a urcat cu patru puncte și ocupă în acest an locul 31. Rusia vine imediat după Ucraina – pe locul 158, coborând patru locuri în clasament.

Islanda rămâne cea mai pașnică țară, deținând acest titlu din 2008. De asemenea, pe primele zece poziții ale clasamentului se află Danemarca, Irlanda, Noua Zeelandă, Austria, Singapore, Portugalia, Slovenia, Japonia și Elveția. Afganistanul rămâne cea mai puțin pașnică țară pentru al șaselea an consecutiv, urmată de Yemen, Siria și Sudanul de Sud, scrie sursa citată

Clasamentul este realizat anual de un grup internațional de experți englezi și australieni pe baza datelor despre situația economică și politică a țării, respectul pentru drepturile omului, toleranța față de alte popoare, conflicte, terorism, numărul refugiaților și multe altele. Elaboratorii ratingului evaluează fiecare țară după nivelul de stabilitate politică, securitatea cetățenilor, prezența conflictelor interne și militarizarea societății.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Arhivă Radio Chișinău