Islanda: Erupția vulcanică se extinde

  • 05 Aprilie 2021 19:25
Islanda: Erupția vulcanică se extinde

Erupția vulcanică, care se desfășoară de mai bine de două săptămâni în Islanda, la aproximativ 40 de kilometri de Reykjavik, s-a extins luni, cu o nouă erupție care aruncă un șuvoi îngust de lavă la câteva sute de metri în jos, spre o vale din apropiere, potrivit AFP, citat de hotnews.ro.

Potrivit sursei citate, noua fisură, lungă de aproximativ 100 până la 200 de metri, este situată la puțin mai puțin de un kilometru nord-est de primul focar al erupției din valea Geldingadalir, la marginea Muntelui Fagradalsfjall, potrivit Oficiului Meteorologic Islandez (IMO).

Noua crăpătură s-a deschis în jurul prânzului, iar lava topită curge de data aceasta spre o altă mică vale învecinată numită Merardalir, a declarat organizația într-un comunicat.
 
Accesul în zonă, unde mulți vizitatori s-au înghesuit de la începutul erupției din 19 martie, a fost închis și evacuat, au spus autoritățile.

Vulcanologii islandezi, care inițial au prezis o erupție de scurtă durată, se așteaptă acum la câteva săptămâni sau chiar mult mai mult.

Ultima erupție din Peninsula Reykjanes, regiunea din sud-vestul Islandei, unde a avut loc erupția, este veche de aproape opt sute de ani și s-a întins pe trei decenii, cu mai multe episoade eruptive din 1210 până în 1240.
 
Locul a devenit atracția momentului în Islanda: 36.293 de persoane au vizitatbaza a două cratere mici care varsă calm lavă.
 
Peste 40.000 de cutremure au fost consemnate în peninsulă în ultimele 4 săptămâni, un salt uriaș față de cele între 1.000 și 3.000 de seisme anuale de după 2014.

Erupția nu prezintă un pericol imediat pentru locuitori.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău