Potrivit
sursei citate, noua fisură, lungă de aproximativ 100 până la 200 de metri, este situată la puțin mai puțin de un kilometru nord-est de primul focar al erupției din valea Geldingadalir, la marginea Muntelui Fagradalsfjall, potrivit Oficiului Meteorologic Islandez (IMO).
Noua crăpătură s-a deschis în jurul prânzului, iar lava topită curge de data aceasta spre o altă mică vale învecinată numită Merardalir, a declarat organizația într-un comunicat.
Accesul în zonă, unde mulți vizitatori s-au înghesuit de la începutul erupției din 19 martie, a fost închis și evacuat, au spus autoritățile.
Vulcanologii islandezi, care inițial au prezis o erupție de scurtă durată, se așteaptă acum la câteva săptămâni sau chiar mult mai mult.
Ultima erupție din Peninsula Reykjanes, regiunea din sud-vestul Islandei, unde a avut loc erupția, este veche de aproape opt sute de ani și s-a întins pe trei decenii, cu mai multe episoade eruptive din 1210 până în 1240.
Locul a devenit atracția momentului în Islanda: 36.293 de persoane au vizitatbaza a două cratere mici care varsă calm lavă.
Peste 40.000 de cutremure au fost consemnate în peninsulă în ultimele 4 săptămâni, un salt uriaș față de cele între 1.000 și 3.000 de seisme anuale de după 2014.
Erupția nu prezintă un pericol imediat pentru locuitori.