Alegeri 2016: ÎS Registru explică prezența persoanelor decedate în listele de alegători
-
21 Septembrie 2016 22:32
Prezența unor persoane decedate în listele de alegători se explică prin faptul că nu toate actele ajung să fie procesate electronic, susțin oficiali de la Întreprinderea de Stat Registru.
Ei precizează că toate informațiile sunt introduse în Registrul de Stat al Populației, baza de date de unde este actualizat Registrul de Stat al alegătorilor.
Datele din Registrul de Stat al Populației sunt actualizate în mod permanent din informațiile oferite de instituții precum Oficiile de Stare Civilă, Întreprinderea Registru, misiunile diplomatice și altele, spun oficialii de la CRIS Registru.
Din 2002, datele privind nașterile sunt transmise imediat în registrul electronic din maternități, iar din 2004 același sistem este implementat și în cazul deceselor, unde medicii transmit informația pentru a fi digitalizată. Numele unor persoane decedate înainte de 2004 se pot regăsi, însă, și astăzi în Registrul de Stat al Populației, a explicat consilierul directorului general al CRIS Registru, Eugen Ursu. El a dat câteva exemple, menționând că aceste cazuri sunt în număr mic.
În Registrul de Stat al Populației sunt înregistrate peste 3 milioane 900 de mii de persoane, dintre care aproape 3 milioane 250 de mii cu vârste de peste 18 ani. Anterior, Comisia Electorală Centrală anunțase că în Registrul de Stat al Alegătorilor sunt înscrise 3 milioane 237 de mii de persoane, dintre care numai 2 milioane 853 de mii în listele circumscripțiilor electorale.
Directorul de programe al Asociației Promo-LEX, Pavel Postică, spune că deși există carențe, datele din Registrul Alegătorilor se actualizează.
Pavel Postică a mai explicat că rezultatele alegerilor vor fi calculate din numărul alegătorilor înscriși pe listele circumscripțiilor la care se vor adăuga cei ce vor vota pe liste suplimentare. Astfel, calculele, inclusiv de validare a scrutinului, se vor face pornind de la cifra de 2 milioane 853 de mii de alegători.