Irlanda: Liderul partidului Fianna Fail, Micheal Martin, a fost ales premier de către parlamentari

  • 27 Iunie 2020 18:00
Irlanda: Liderul partidului Fianna Fail, Micheal Martin, a fost ales premier de către parlamentari

La mai mult de patru luni după alegerile legislative din Irlanda, parlamentarii irlandezi l-au desemnat sâmbătă pe liderul partidului centrist Fianna Fail, Micheal Martin, în funcția de premier al țării, la o zi după ce membrii partidelor centriste Fine Gael și Fianna Fail, împreună cu cei ai Verzilor au votat în favoarea unei coaliții guvernamentale, informează AFP și dpa, preluat de Agerpres.

După votul deputaților, organizat de o manieră neobișnuită într-un centru de congrese din Dublin pentru a respecta măsurile de distanțare socială împotriva noului tip de coronavirus, Martin se va deplasa la Aras an Uachtarain, reședința președintelui irlandez Michael D.Higgins, care îl va numi oficial premier sau "Taoiseach".

Într-un discurs susținut imediat după ce a fost ales, cu 93 de voturi pentru și 63 împotrivă, Micheal Martin a declarat că gestionarea crizei cauzate de COVID-19 va fi prioritatea sa în următoarele luni.

Micheal Martin îi succede în această funcție lui Leo Varadkar, liderul partidului centrist rival Fine Gael. Cu toate acestea, Varadkar va redeveni premier după Martin, în conformitate cu prevederea privind o conducere prin rotație a guvernului de coaliție.

Cele două partide de centru, Fianna Fail și Fine Gael, au votat vineri alături de Verzi în favoarea creării unei coaliții guvernamentale tripartite, un acord pentru formarea unui guvern din care este exclus Sinn Fein, în pofida numărului ridicat de voturi obținut la scrutinul din februarie de formațiunea naționalistă.

Acordul de vineri aduce împreună, în premieră, cele două partide rivale care au dominat politica irlandeză de la obținerea independenței acum o sută de ani.

Sinn Fein, fosta aripă politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA) a șocat clasa politică la alegerile din februarie prin numărul mare de voturi obținute. Sinn Fein a reușit să obțină 37 de locuri în parlament din totalul celor 160, la fel ca Fianna Fail și cu două mai mult decât Fine Gael.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău