Irlanda a realizat că nu există înlocuitor pentru învățatul în școli și a prezentat planul pentru reîntoarcerea copiilor în clase

  • 28 Iulie 2020 10:23
Irlanda a realizat că nu există înlocuitor pentru învățatul în școli și a prezentat planul pentru reîntoarcerea copiilor în clase

Irlanda a anunțat un pachet financiar în valoare de 375 de milioane de euro destinat reîntoarcerii copiilor în școli, cu program obișnuit, până la sfârșitul lunii august, în contextul aplicării măsurilor vizând relaxarea restricțiilor impuse din cauza pandemiei de COVID-19, informează Reuters, citat de DIGI24.ro.

În acest scop vor fi recrutați, suplimentar, sute de profesori și personal auxiliar, urmând să fie alocați 75 de milioane de euro pentru lucrări de construcție și modificări ale sălilor de clasă care să permită menținerea distanțării fizice necesare protejării atât a elevilor cât și a profesorilor, potrivit sursei citate.

Noul guvern de coaliție irlandez și-a pus în joc reputația pe subiectul redeschiderii în timp util și cu succes a școlilor. Declararea fazei finale a redeschiderii economiei, prevăzută pentru 20 iulie, a fost amânată până pe 10 august, după ce rata infectărilor a înregistrat în această lună o ușoară creștere.

"Pur și simplu nu există un înlocuitor pentru învățatul în școli, în prezența colegilor și a profesorilor", a declarat luni premierul Micheal Martin într-un briefing de presă, scrie Agerpres.

"Și acesta este motivul pentru care elaborarea unui plan cuprinzător pentru redeschiderea școlilor noastre și menținerea lor deschise a fost o prioritate fundamentală pentru acest guvern de la numirea sa acum patru săptămâni".

Planul prevede, de asemenea, alocarea a 52 de milioane de euro pentru măsuri de curățenie și igienă. Pauzele de prânz și orele de începere a cursurilor ar putea fi eșalonate, dar purtarea măștilor nu va fi obligatorie în timpul cursurilor.

Copiii cu vârste mai reduse nu vor trebui sa respecte distanțarea fizică, iar clasele elevilor din școlile primare vor funcționa sub forma unor "bule", grupându-se în așa fel încât să vină cât mai puțin în contact cu restul claselor.

În școlile secundare, se recomandă, în măsura posibilului, menținerea unei distanțe de doi metri între bănci sau între elevi și profesori. Școlile secundare vor încerca, de asemenea, să limiteze deplasările elevilor, profesorii urmând să treacă de la o clasă la alta pentru a susține cursurile.

Totodată, vor fi mobilizați și psihologi. Referindu-se la un "nivel crescut de anxietate" din cauza pandemiei, premierul irlandez a declarat: "Înțelegem pe deplin că nu putem afirma pur și simplu că școlile se redeschid și să ne prefacem că nu s-a întâmplat nimic", potrivit AFP.

În Irlanda, școlile au fost închise pe 12 martie.

În total, Irlanda a înregistrat 1.764 de decese provocate de noul coronavirus.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău