Irina Iacovenco: Crearea unei noi întreprinderi este o modalitate de a bloca în continuare rezolvarea problemei maidanezilor, și o modalitate de delapidare de fonduri

  • 30 Ianuarie 2023 17:38
Irina Iacovenco: Crearea unei noi întreprinderi este o modalitate de a bloca în continuare rezolvarea problemei maidanezilor, și o modalitate de delapidare de fonduri

Problema câinilor fără adăpost în Chișinău rămâne nesoluționată, atenționează specialiștii și membrii Secției de Control și Protecție a Animalelor. De mai bine de doi ani, autoritățile locale nu respectă prevederile regulamentului, printre care înregistrarea animalelor în baza de date, implementarea proiectelor de sterilizare sau introducerea unei taxe pentru câinii fără rasă nesterilizați, scrie Radio Chișinău.

De cealaltă parte, Reprezentanții Primăriei informează despre crearea unei noi întreprinderi, ce urmează să rezolve problema câinilor fără stăpâni de pe străzile orașului.

„În zona în care locuiește fiul meu sunt o grămadă de câini pe stradă și nepoțelului îi este frică să iasă în drum. Și eu mă tem. Se iau din urma noastră și trebuie mereu să ai ceva la tine să le dai”.

 „Știu că există problema, inclusiv în sectorul Râșcani, în care locuiesc. Autoritățile se fac că plouă. E un pericol mai ales în ultima perioadă s-au înmulțit prin curți. E un pericol și pentru copii inclusiv. Am și eu copil și mi-e frică când se apropie o haită de câini. Încercăm să fim calmi și să-i ocolim cumva. Totuși, frica pune stăpânire pe tine, mai ales dacă copilul iese singur. E bine dacă e un matur alături, dacă copilul iese singur, atunci îți faci griji de fiecare dată. Și merge copilul singur la activități, dar întotdeauna ești cu gândul că poate nu mi se va întâmpla mie”.

 „Au fost cazuri în care am fost atacat de câini. M-am apărat cu o geantă pe care o aveam la mine. Probabil și noi suntem vinovați prin faptul că le dăm de mâncare. De asemenea, nu sunt strânși la timp. Cu sterilizarea s-au ocupat într-un timp, dar ei continuă să se înmulțească și autoritățile nu reușesc să-i strângă. Unde nu te întorci vezi haite. Mai ales acum primăvara, încep a umbla câte 10-12 prinprejurul caselor. Copiii vin de la școală se tem de ei. E foarte mare problema. E foarte mare. Probabil ca în oraș la noi nu am văzut nicăieri pe unde am fost să hoinărească atâția câini. Cazul care a fost la București, a fost sfârtecată femeia de vie. Îmi imaginez ce moarte tragică a fost pentru acea persoană. La noi la Muncești, dacă nu mă înșel, s-a întâmplat la fel”.

Timp de doi ani de zile nu s-a întreprins nici o acțiune dintre cele preconizate: nu a fost creat un centru de sterilizare, un centru de adopție sau un spațiu special pentru animalele agresive. Cu toate astea, pentru Necropolă, centrul de întreținere temporară, din bugetul municipal a fost alocată suma de 20 de milioane din lei, susține membra Secției de Control și Protecție a Animalelor, Irina Iacovenco. Pe parcursul întregului an 2022 autoritățile locale au blocat toate propunerile comisiei respective, spune specialista.

„Șase colaboratori trebuiau să verifice cele cinci sectoare ale orașului și să comunice unui dispecerat datele. În urma plângerilor primite, inspectorii noștri ar fi trebuit să verifice cazul și să decidă în ce mod câinii vor fi sterilizați, sau tratați chimic, în cazul celor agresivi. Pe durata a trei ani am lucrat doar doi angajați în cadrul Secției, eu și Karl Luganov. Toată presiunea era asupra noastră”.

Directorul interimar al Regiei Autosalubritate, Igor Gîrlea, confirmă că nu a fost nici o solicitare oficială de capturare a câinilor parvenită de la Secția Control Animale. Toate procesele legate de câinii vagabonzi se decid de către ultimii.

 Din vara 2021 secția control animale nu mai eliberează acte de capturare pentru Autosalubritate, deci nu mai participăm în procedura de capturare a câinilor. Ei au început a face achiziții și au început a implica companii private în această procedură. În rest, solicitări ca să fie întreținuți alți câini nu au mai parvenit. În spațiul public, deși secția control animale spunea că noi refuzăm. De fapt, nu a fost nici o solicitare oficială pe care noi am refuzat-o”, susține Igor Gîrlea.

Primăria spune că o nouă întreprindere responsabilă de situația câinilor vagabonzi din capitală urmează a fi creată. Reprezentanta Direcției Generale Locativ-Comunală și Amenajare a Primăriei (DGLCA), Irina Boțu a spus pentru Radio Chișinău că banii alocați către Regia Autosalubritate și DGLCA vor fi redirecționați și gestionați de acea Întreprindere, iar suma totală nu va fi mai mică ca în anii precedenți. Irina a mai afirmat că în doi ani, 2021 și 2022, au fost sterilizate 2.500 de animale. În oraș sunt aproximativ 5000 de câini.

Crearea unei noi întreprinderi este o modalitate de a bloca în continuare, rezolvarea problemei maidanezilor, și o modalitate de delapidare de fonduri, consideră Irina Iacovenco.

Pentru anul 2023 au fost alocați 1,5 milioane de lei pentru proiectele derulate de Direcția Control și Protecția Animalelor, de trei ori mai puțin decât în ​​anul precedent când suma a constituit 5 milioane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
7,74
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:0,51 m/s
Tue
4
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău