Iranul și-a anunțat retragerea parțială din acordul nuclear din 2015

  • 08 Mai 2019 13:46
Iranul și-a anunțat retragerea parțială din acordul nuclear din 2015 CNN

Iranul a trimis scrisori ambasadorilor din mai multe țări, în care și-a anunțat retragerea parțială din acordul nuclear semnat în 2015 cu marile puteri mondiale, a informat televiziunea de stat, fără a detalia ce măsuri intenționează să ia în acest sens, potrivit Al-Jazeera, citat de Mediafax.

Scrisorile au fost trimise liderilor Marii Britanii, Chinei, Uniunii Europene, Franței și Germaniei, mai notează sursa citată

Aceste state au fost semnatare ale acordului nuclear, în care Iranul s-a angajat să limiteze programul de îmbogățire al uraniului în schimbul ridicării sancțiunilor economice.

O altă scrisoare a fost trimisă Rusiei. 

Ministerul iranian de Externe a anunțat: "Decizia înaltului consiliu de securitate de a înceta să acționeze în baza unor angajamente ale Republicii Islamice Iran în cadrul Acordului JCPOA a fost comunicată șefilor de stat ai țărilor care fac parte încă din acord".

Iranul va reduce gradul de îmbogățire al uraniului dacă puterile mondiale nu își vor menține promisiunile în urma acordului nuclear din 2015, a declarat miercuri președintele Hassan Rouhani.

Într-un discurs difuzat la televiziunea națională, Rouhani a spus că ceilalți semnatari - Marea Britanie, Franța, Germania, China și Rusia - au avut 60 de zile pentru a-și implementa promisiunile de a proteja sectoarele petrolului și bancar din Iran de sancțiunile SUA.

Măsura a venit la un an de la data la care Președintele Statelor Unite, Donald Trump și-a retras țara din acord. De atunci, SUA a restabilit sancțiunile economice dure impuse Iranului, chiar dacă Teheranul a continuat să respecte acordul, potrivit inspectorilor ONU.

Tot miercuri, președintele iranian Hassan Rouhani a afirmat că Teheranul va păstra uraniul îmbogățit, în loc să îl vândă așa cum prevede acordul nuclear.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău