Iranul și China au semnat la Teheran un ''pact de cooperare strategică pentru 25 de ani''

  • 27 Martie 2021 14:55
Iranul și China au semnat la Teheran un ''pact de cooperare strategică pentru 25 de ani''

Iranul și China au semnat sâmbătă la Teheran un acord de cooperare strategică și comercială pentru 25 de ani, aflat în discuții de mai mulți ani, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Acest "pact de cooperare strategică de 25 de ani", ale cărui detalii și linii generale urmează a fi dezvăluite, a fost semnat de ministrul iranian al Afacerilor Externe, Mohammad Javad Zarif, și de omologul său chinez, Wang Yi, aflat în vizită la Teheran.

Conform agenției oficiale de presă IRNA, ultimele detalii ale acordului au fost convenite în cursul dimineții, în timpul unei întâlniri a lui "Wang cu Ali Larijani, consilier al liderului suprem (iranian Ali Khamenei) și reprezentant special al Republicii Islamice Iran pentru relații strategice cu Republica Populară Chineză".

Semnarea acestui pact ilustrează prioritatea acordată relațiilor cu "Estul", ceea ce pentru Iran înseamnă state precum China, cele două Corei, India, Japonia sau Rusia, în conformitate cu direcția oferită de Khamenei în 2018, care însemna o ruptură cu unul dintre cele mai populare sloganuri ale Revoluției iraniene din 1979: "Nici Vest, nici Est, Republica Islamică".

China este primul partener comercial al Republicii Islamic Iran și a fost unul dintre principalii cumpărători de țiței iranian înainte de reintroducerea, în 2018, a sancțiunilor americane împotriva sectorului energetic iranian, care a dus la prăbușirea exporturilor petroliere ale Teheranului.

Conform Ministerului Afacerilor Externe iranian, acordul semnat sâmbătă este "o foaie de parcurs completă", care conține "clauze politice, strategice și economice" pentru "25 de ani de cooperare între Iran și China".

Pentru Beijing, acordul se înscrie în vastul său proiect de infrastructură lansat cu peste 130 de țări.

Originea pactului iraniano-chinez datează din timpul vizitei președintelui chinez Xi Jinping la Teheran din ianuarie 2016.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău