Iranul se confruntă cu un aflux zilnic de 4.000-5.000 de refugiați afgani (ONG)

  • 10 Noiembrie 2021 13:40
Iranul se confruntă cu un aflux zilnic de 4.000-5.000 de refugiați afgani (ONG)

Sosirea în fiecare zi a circa 4.000-5.000 de refugiați afgani în Iran a crescut în mod considerabil nevoile umanitare în această țară, a afirmat miercuri ONG-ul Norwegian Refugee Council (NRC), care a lansat un apel pentru creșterea ajutorului financiar, informează AFP, citat de AGERPRES.

"Mii de femei, de copii și de bărbați extenuați traversează în fiecare zi frontiera între Afganistan și Iran, în căutare de siguranță, iar Iranul nu poate primi atâția afgani cu un sprijin atât de slab din partea comunității internaționale", a declarat într-un comunicat secretarul general al RNC, Jan Egeland, care a efectuat o vizită în Iran săptămâna aceasta.

"Trebuie să existe o creștere imediată a ajutorului atât în interiorul Afganistanului, cât și în țările vecine, precum Iran, înainte să se instaleze frigul teribil al iernii", a avertizat el.

Într-o înregistrare video postată marți dintr-o tabără de refugiați de lângă Kerman, în centrul Iranului, Jan Egeland a spus: "Cred că lumea nu a înțeles cât de mare este criza în întreaga regiune. După preluarea puterii, în august, de către talibani, 300.000 de afgani au sosit în Iran", a adăugat el.

"Este o urgență să-i oferim mai multă susținere Iranului. Trebuie să ajutăm oamenii mai mult și mai bine. La fel cum trebuie să ne întărim în Afganistan", a insistat Jan Egeland.

În comunicatul său, Engeland notează că "economia Afganistanului se prăbușește și criza umanitară se intensifică".

Potrivit lui, Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) a lansat o strângere de fonduri în valoare de 300 de miloane de dolari, pentru a ajuta cele circa 515.000 de persoane ce ar putea fugi din Afganistan până la sfârșitul anului. Doar 32% din sumă a fost adunată până în prezent.

"Felicităm Iranul pentru că a primit și găzduit milioane de afgani refugiați în ultimele patru decenii. Însă acum comunitatea internațională este cea care trebuie să se mobilizeze pentru a-i susține pe vecinii Afganistanului și a-i ajuta să continue să primească refugiați. Afganii sunt printre cei mai mulți refugiați în lume", a subliniat el.

Aproape 5 milioane de afgani au căutat refugiu în afara țării lor și dintre aceștia 90% locuiesc în Iran sau în Pakistan, potrivit NRC.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău