Iranul mai acordă Uniunii Europene două luni pentru salvarea acordului nuclear

  • 04 Septembrie 2019 14:46
Iranul mai acordă Uniunii Europene două luni pentru salvarea acordului nuclear

Președintele iranian Hassan Rouhani a acordat puterilor europene încă două luni pentru salvarea acordului nuclear din 2015, însă a avertizat, într-un comunicat difuzat miercuri, că Teheranul își continuă pregătirile pentru noi încălcări ale înțelegerii, care ar avea "efecte extraordinare", transmite Reuters.

Declarația lui Rouhani a fost făcută în contextul altor semnale din partea unor oficiali iranieni, care au reacționat diferit la propunerea Franței de a continua acordul și de a oferi Iranului linii de credit în valoare de 15 miliarde de dolari, până la sfârșitul anului, în schimbul respectării depline a angajamentelor. Un înalt oficial iranian a declarat că acordul va fi respectat dacă vor fi acordate creditele respective sau vor fi permise vânzări de petrol de același volum. Postul de stat Press TV de la Teheran a afirmat însă că Iranul a respins propunerea europeană privind creditarea.

Iranul a ieșit în 2015 din izolarea economică cu care se confrunta de mai mulți ani, acceptând să își întrerupă programul nuclear în schimbul suspendării sancțiunilor internaționale. Președintele american Donald Trump a retras însă Statele Unite din acord anul trecut și a reintrodus sancțiunile. Iranul a reacționat prin două încălcări ale termenilor înțelegerii, deși susține că dorește în continuare menținerea acesteia.

Rouhani amenințase că va lua noi măsuri până pe 5 septembrie, dacă Franța și celelalte țări europene semnatare ale acordului - Regatul Unit și Germania - nu fac eforturi mai mari pentru a proteja Iranul de efectele sancțiunilor americane. "Cred că este improbabilă obținerea unui rezultat cu Europa astăzi sau până mâine. (...) Europa are încă două luni pentru a-și îndeplini angajamentele", a spus el miercuri, conform televiziunii de stat. Președintele a adăugat că Teheranul își va continua planurile de a încălca acordul prin alte măsuri și își va intensifica activitățile nucleare și a avertizat că "al treilea pas va fi cel mai important și va avea efecte extraordinare".

Tot miercuri, viceministrul de externe iranian Abbas Araqchi a susținut, aparent, principalii termeni ai acordului. "Revenirea noastră la implementarea completă a acordului nuclear depinde de primirea a 15 miliarde de dolari într-o perioadă de patru luni; în caz contrar procesul de reducere a angajamentelor Iranului va continua", a declarat el, potrivit agenției de presă semioficiale Fars. "Ca alternativă, Europa va trebui să cumpere petrol din Iran cu echivalarea vânzării de petrol ca o linie de credit garantată de veniturile petroliere iraniene, ceea ce într-un anumit sens înseamnă o pre-vânzare de țiței", a precizat el.

La scurt timp după aceea, postul iranian de limbă engleză Press TV a difuzat o scurtă știre conform căreia "Iranul a respins un împrumut de 15 miliarde de dolari oferit de UE", fără a da alte detalii.

Surse occidentale și iraniene au descris planul Franței ca o ofertă de linie de credit, nu ca pe un împrumut, deși detaliile exacte nu au fost făcute publice.

După reintroducerea sancțiunilor din partea SUA, vânzările de petrol iranian au scăzut cu peste 80%. Celelalte state semnatare ale acordului au încercat să îl mențină, argumentând că va readuce Iranul în parametrii internaționali și va împiedica obținerea unei arme atomice. Teheranul a susținut de mai multe ori că programul său nuclear vizează doar producția de energie electrică și alte obiective pașnice.

sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău