Iranul avertizase Rusia cu câteva zile înainte de masacrul de la Moscova, după ce a interogat un comandant ISIS-K

  • 01 Aprilie 15:49
Iranul avertizase Rusia cu câteva zile înainte de masacrul de la Moscova, după ce a interogat un comandant ISIS-K

Iranul a anunțat Rusia despre posibilitatea unei „operațiuni teroriste” majore pe teritoriul ei înainte de atacul de la sala de concerte Crocus de la marginea Moscovei, au declarat pentru Reuters trei surse care au cunoștință despre această chestiune.

În acest atac, ce a avut loc pe 22 martie, cel mai grav de pe teritoriul rus din ultimele două decenii, mai mulți bărbați înarmați au deschis focul asupra spectatorilor ce veniseră la un concert, ucigând cel puțin 144 de oameni, scrie Hotnews.ro.

După atac, Kremlinul a desfășurat o operațiune de tipul „dați vina pe ucraineni”. În mesaje politice și la TV, Rusia a acuzat Kievul și refuză să accepte implicarea ISIS în atacul de la Moscova. Pe surse, însă, s-a aflat că aliații lui Putin nu cred de fapt că Ucraina e implicată în atacul de la Moscova și sunt șocați de eșecul serviciilor de securitate.

Iranul a avertizat Rusia cu câteva zile înainte de atac

„Cu câteva zile de atacul din Rusia, Teheranul a oferit Moscovei informații despre un posibil mare atac terorist în interiorul Rusiei, obținute în timpul interogatoriilor în rândul celor arestați după atacuri mortale cu bombă din Iran”, a declarat una dintre sursele Reuters.

Ministerul pentru informații iranian a spus în ianuarie că a arestat 35 de oameni care ar avea legătură cu cele două explozii ce au avut loc pe 3 ianuarie în Kerman, când au murit aproape 100 de oameni. De remarcat că Statele Unite avertizaseră și ele Iranul înainte de atacul de la Kerman. În ciuda acestui fapt, Teheranul a acuzat Israelul și Statele Unite că se află în spatele dublului atentat.

Pe 19 ianuarie, ministerul iranian pentru informații a spus că a arestat un comandant al ISIS-Khorasan, ramura din Afghanistan a grupării teroriste. Statul Islamic a revendicat atacul din Iran, cel mai sângeros de după Revoluția Islamică din 1979.

Surse americane din serviciile de informații au spus că ISIS-K a desfășurat atât atacurile de pe 3 ianuarie din Iran, cât și pe cel de la Moscova. O altă sursă Reuters a spus că informațiile pe care Teheranul le-a furnizat Moscovei privind un atac iminent nu includeau și detalii privind data exactă sau ținta vizată.

Membrii ISIS-K se pregăteau pentru o operațiune majoră în Rusia

„Ei (membrii ISIS-K) fuseseră instruiți să se pregătească pentru o operațiune semnificativă în Rusia. Unul dintre teroriști (arestat în Iran) a spus că unii dintre membrii grupării deja se duseseră în Rusia”, a spus a doua sursă Reuters.

A treia sursă, un oficial de rang înalt din domeniul securității, a declarat că, „în condițiile în care Iranul a fost o victimă a atacurilor teroriste ani de zile, autoritățile iraniene și-au îndeplinit obligația de a alerta Moscova pe baza informațiilor obținute de la acei teroriști arestați”.

O sursă care cunoaște informațiile pe care americanii le aveau despre un atac iminent în Rusia a spus că aceste informații se bazau pe interceptările comunicațiilor din rândul militanților ISIS-K.

Rusia a refuzat să confirme afirmațiile SUA, susținând că Ucraina ar avea legătură cu atacul de la Moscova, fără a furniza vreo dovadă. Kievul a negat vehement și repetat această ipoteză.

 

Este mai greu, însă, pentru Rusia să neglijeze informații despre atac primite de la aliatul său diplomatic Iran, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la eficiența serviciilor de securitate ruse, mai notează Reuters.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:3,6 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău