Iranul a transferat rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Rusiei. SUA sunt alarmate: „E o escaladare dramatică a războiului”
-
07 Septembrie 2024 09:39
Iranul a transferat recent Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune pentru a le folosi în războiul împotriva Ucrainei, finalizând astfel o livrare despre care oficialii americani și occidentali au avertizat că era în pregătire de aproape un an, relatează CNN. SUA avertizează că transferul reprezintă „o escaladare dramatică” a conflictului din Ucraina.
Nu este clar când anume au fost livrate rachetele, dar transferul lor are loc în timp ce Rusia și-a intensificat atacurile cu rachete și drone asupra orașelor ucrainene și în timp ce Ucraina se pregătește pentru atacuri rusești la scară largă asupra infrastructurii sale energetice în această iarnă, scrie Digi24.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri aliaților în cadrul unei reuniuni a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei din Germania că Ucraina are nevoie urgentă de mai multe sisteme de apărare aeriană.
„O escaladare dramatică”
Wall Street Journal a raportat pentru prima dată că Iranul a livrat rachetele.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Sean Savett, a declarat pentru CNN că „orice transfer de rachete balistice iraniene către Rusia ar reprezenta o escaladare dramatică a sprijinului Iranului” pentru Kremlin în invazia sa din Ucraina.
„Am avertizat cu privire la aprofundarea parteneriatului de securitate dintre Rusia și Iran încă de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina și suntem alarmați de aceste rapoarte. Noi și partenerii noștri am afirmat clar atât la summiturile G7, cât și la summiturile NATO din această vară că împreună suntem pregătiți să producem consecințe semnificative”, a mai declarat Savett.
Furnizarea de rachete balistice marchează o escaladare semnificativă a sprijinului Iranului pentru Rusia. Iranul a furnizat deja Rusiei sute de drone pe care forțele ruse le-au folosit în războiul lor împotriva Ucrainei, iar Rusia a construit o instalație de fabricare a dronelor în țară cu ajutorul Iranului, a raportat CNN.
Misiunea Permanentă a Iranului la Națiunile Unite a negat efectuarea transferului.
„Poziția Iranului față de conflictul din Ucraina rămâne neschimbată. Iranul consideră că furnizarea de asistență militară părților implicate în conflict - care duce la creșterea numărului de victime umane, la distrugerea infrastructurii și la îndepărtarea de negocierile privind încetarea focului - este inumană. Prin urmare, nu numai că Iranul se abține de la a se angaja el însuși în astfel de acțiuni, dar solicită, de asemenea, altor țări să înceteze furnizarea de arme părților implicate în conflict”, se arată în declarație.
Negocierile rusești pentru achiziționarea rachetelor balistice cu rază scurtă de acțiune de la Iran au început încă din septembrie anul trecut, au declarat oficiali pentru CNN, când ministrul rus al apărării de atunci, Serghei Șoigu, a călătorit în Iran pentru a vedea sistemele de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Ababil ale Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC).
„Acest eveniment a marcat prima expunere publică de rachete balistice către un înalt oficial rus care vizitează Iranul de la începutul războiului Rusia-Ucraina”, a declarat un oficial pentru CNN în ianuarie.
În martie, G7 a emis o declarație comună fermă prin care avertiza că răspunsul comunității internaționale va include „măsuri noi și semnificative împotriva Iranului” dacă țara va continua să trimită rachete balistice Rusiei pentru a le folosi în efortul său de război împotriva Ucrainei.
În decembrie anul trecut, IRGC a desfășurat rachete balistice și sisteme de susținere a rachetelor într-o zonă de antrenament din Iran pentru a le prezenta unei delegații ruse aflate în vizită - toate semnele fiind că Rusia intenționează să achiziționeze sistemele din Iran.
Rusia a obținut, de asemenea, rachete și componente de rachete din Coreea de Nord, a relatat anterior CNN. Și China ajută Rusia să își dezvolte baza industrială de apărare la o scară atât de mare încât Moscova întreprinde acum cea mai ambițioasă expansiune în domeniul producției militare de la era sovietică, au declarat oficialii. Sprijinul Chinei pentru Rusia a inclus cantități semnificative de mașini-unelte, drone și motoare turboreactoare și tehnologie pentru rachete de croazieră.