Iranul a reținut două petroliere grecești, ca răzbunare pentru sechestrarea unei nave rusești cu țiței iranian. Atena: „Este piraterie"

  • 28 Mai 2022 14:30
Iranul a reținut două petroliere grecești, ca răzbunare pentru sechestrarea unei nave rusești cu țiței iranian. Atena: „Este piraterie

Gărzile Revoluționare din Iran au reținut două petroliere grecești în Golf, argumentând că navele nu au respectat reglementările maritime, conform unui comunicat dat publicității vineri, transmite dpa.

Gardienii Revoluției au spus că vor fi publicate în curând informații suplimentare despre cele două nave și echipajele acestora.

Echipajul unui elicopter al marinei iraniene a aterizat vineri la bordul petrolierului Delta Poseidon, în apele internaționale, la aproximativ 22 de mile marine în largul coastei Iranului. Iranienii înarmați au arestat apoi echipajul. O a doua navă grecească a fost, de asemenea, oprită, iar echipajul a fost arestat, potrivit autorităților de la Atena.

Atena a notificat toate navele grecești din Golf, toate organizațiile internaționale relevante și le-a cerut cetățenilor săi să evite călătoriile în Iran, conform Agerpres.

Grecia a protestat în cei mai puternici termeni, calificând acest incident drept un act de piraterie. Ministerul elen de externe l-a convocat pe ambasadorul Iranului și i-a înmânat un protest, potrivit unui purtător de cuvânt. „Aceste acțiuni sunt practic piraterie", se arată în comunicatul ministerului. Grecia a cerut eliberarea imediată a echipajelor și să li se permită navelor să își continue călătoria. Aceste acțiuni au un „impact foarte negativ" asupra relațiilor eleno-iraniene, a mai spus ministerul de externe de la Atena.

Decizia pare a fi un act de răzbunare, după ce Lana, un petrolier sub pavilion rusesc ce transporta petrol iranian, a fost reținut recent în apele grecești.

La 19 aprilie, autoritățile elene au sechestrat petrolierul rus Pegas, redenumit Lana câteva zile mai târziu, în largul insulei Evia, în virtutea sancțiunilor europene legate de războiul din Ucraina. Potrivit informațiilor de atunci, nava transporta 115.000 tone de petrol iranian. Iranul a cerut din nou vineri „ridicarea imediată" a sechestrării navei reținută de Grecia la cererea SUA, acuzate de Teheran de „violarea clară a legii maritime" și a „convențiilor internaționale". Ulterior, Iranul a anunțat că a decis să ia „măsuri punitive" la adresa Greciei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău