Iranul a făcut propuneri incompatibile cu acordul de la Viena privind programul nuclear JCPOA, susțin oficiali diplomatici

  • 14 Decembrie 2021 09:21
Iranul a făcut propuneri incompatibile cu acordul de la Viena privind programul nuclear JCPOA, susțin oficiali diplomatici

Iranul a făcut propuneri incompatibile cu acordul de la Viena privind programul nuclear JCPOA (Planul Comun și Cuprinzător de Acțiune), au declarat luni oficiali diplomatici din cele trei țări europene implicate în discuțiile pe acest dosar (Franța, Germania și Marea Britanie), transmite AFP, potrivit Agerpres.

"În această etapă, nu a fost încă posibilă intrarea în negocieri reale", și-au exprimat aceștia regretul."Pierdem timp prețios discutând despre noile poziții iraniene incompatibile cu JCPOA sau care depășesc ceea ce prevede" acordul.

După o pauză de cinci luni, negocierile pentru salvarea acordului nuclear cu Iranul au fost reluate pe 29 noiembrie la Viena. La ele participă țările care continuă să fie parte la acordul din 2015 și anume Franța, Germania, Marea Britanie, China, Rusia și Iran. Statele Unite, care s-au retras unilateral din pact în 2018 și au reintrodus sancțiuni împotriva Teheranului sub președintele Donald Trump, participă indirect. Dosarul pare însă blocat.

"Această situație este frustrantă pentru că se cunosc în mod clar contururile unui acord echitabil și cuprinzător, care să permită ridicarea tuturor sancțiunilor legate de JCPOA și să răspundă preocupărilor noastre de neproliferare, și asta încă din vara trecută", au adăugat diplomații.

"Dar timpul se scurge. În absența unui progres rapid, având în vedere avansul rapid al programului nuclear al Iranului, JCPOA va deveni foarte curând o carcasă goală".

Însă negociatorul-șef iranian Ali Bagheri a raportat duminică că s-au înregistrat progrese.

"Cele două părți sunt pe punctul de a se pune de acord asupra problemelor care ar trebui să fie pe ordinea de zi. Este o evoluție pozitivă și importantă pentru că, la început, nu erau nici măcar de acord în privința întrebărilor de negociat", a declarat Bagheri pentru agenția oficială iraniană Irna.

În schimb, occidentalii îi acuză pe iranieni că au făcut regrese față de stadiul negocierilor din primăvară.

Diplomația americană suspectează în mod deschis Iranul că dorește să câștige timp pentru a-și dezvolta programul nuclear care îl apropie din ce în ce mai mult de capacitatea de a produce bomba atomică.

Washingtonul a avertizat în ultimele zile că nu va lăsa Teheranul să mai treneze pentru mult timp discuțiile și a confirmat că are în pregătire un plan B, ale cărui detalii nu se cunosc. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău