Iran | Primele sancțiuni ale administrației Biden, aplicate pentru apărarea drepturilor omului

  • 10 Martie 2021 09:42
Iran | Primele sancțiuni ale administrației Biden, aplicate pentru apărarea drepturilor omului

Executivul american, care sub conducerea președintelui Joe Biden dorește să revină la acordul nuclear iranian, a anunțat marți primele sancțiuni care vizează oficiali iranieni invocând apărarea drepturilor omului, transmite AFP.

Este vorba de doi membri aparținând Gardienilor Revoluției, armata ideologică iraniană, care au interdicția de a intra pe teritoriul SUA pentru rolul jucat în interogatoriile dure ale unor deținuți.

"Astăzi, la Consiliul Drepturilor Omului de la Geneva, ne-am exprimat în mod clar îngrijorarea cu privire la abuzurile pentru care guvernul iranian continuă să fie responsabil față de cetățenii săi, inclusiv detenția nedreaptă a mult prea multor persoane, în condiții deplorabile", a declarat, într-un comunicat, secretarul de stat american Antony Blinken.

"Vom continua să luăm în considerare toate mijloacele adecvate pentru ca cei responsabili pentru abuzuri și încălcări ale drepturilor omului în Iran să fie trași la răspundere", a adăugat Blinken.

Administrația Biden a promis că va reveni la acordul nuclear cu Iranul din 2015, din care președintele Trump a retras SUA în 2018, dacă Teheranul revine la respectarea angajamentelor asumate în acest cadru.

În acest scop și în temeiul acestui acord, noul executiv american va trebui să ridice sancțiunile economice reinstaurate în 2018.

Pe de altă parte, administrația Biden s-a angajat să continue să facă presiuni asupra Iranului pe alte dosare, inclusiv cel vizând respectarea drepturilor omului.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:1,54 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău