Iran: Cel puțin 304 morți în reprimarea protestelor din noiembrie, arată un nou bilanț al Amnesty

  • 16 Decembrie 2019 08:41
Iran: Cel puțin 304 morți în reprimarea protestelor din noiembrie, arată un nou bilanț al Amnesty

Cel puțin 304 persoane au fost ucise în Iran în reprimarea mișcării de protest care a cuprins țara între 15 și 18 noiembrie, potrivit unui nou bilanț dat publicității luni de Amnesty International, scrie AFP, preluat de Agerpres.

"Autoritățile iraniene au continuat represiunea feroce după manifestațiile la scară națională care au avut loc pe 15 noiembrie, arestând mii de protestatari, precum și jurnaliști, apărători ai drepturilor omului și studenți pentru a-i împiedica să spună ce gândesc despre această represiune nemiloasă", a acuzat ONG-ul pentru apărarea drepturilor omului într-un comunicat.

Amnesty International a subliniat că a revizuit în creștere ultimul său bilanț publicat la 2 decembrie (cel puțin 208 morți) la "cel puțin 304 persoane (...) omorâte" prin recurgerea la forță ucigașă" în reprimarea mișcării de protest, printre care cel puțin doi adolescenți, în vârstă de 15 și 17 ani.

ONG-ul a afimat că a adunat "mărturiile copleșitoare ale martorilor" care duc la concluzia că "autoritățile iraniene, aproape imediat după ce au masacrat sute de persoane (...), au pus în aplicare o represiune pe scară mare concepută pentru a inspira tuturor teama de a vorbi deschis despre ce s-a întâmplat".

Mișcarea de contestare a izbucnit la 15 noiembrie după anunțul privind o creștere majoră a prețului la benzină, în plină criză economică, și a afectat peste o sută de localități.

Autoritățile au afirmat că au reinstaurat ordinea în câteva zile. Aceasta cu prețul unei "represiuni sângeroase", a denunțat Amnesty International al începutul lui decembrie.

Până în prezent, Teheranul nu a confirmat decât moartea a cinci persoane - patru membri ai forțelor de ordine uciși de "protestatari" și un civil - și a anunțat arestarea a circa 500 de persoane, printre care și 180 de "lideri" ai mișcării de contestare.

Anunțată la începutul lui decembrie de guvern, publicarea unui bilanț oficial pe baza datelor institutului medico-legal național întârzie.

Organizația neguvernamentală a afirmat că deține informații din mai multe surse independente potrivit cărora, la o lună după declanșarea revoltei populare, "forțele de securitate continuă descinderile în întreaga țară pentru a aresta persoane la domiciliu sau la locul de muncă".

Amnesty a mai cerut Teheranului "să îi elibereze imediat și necondiționat pe toți cei arestați arbitrar" și a îndemnat comunitatea internațională să facă presiuni "fără întârziere" asupra Iranului, pentru că "mii de deținuți rămân amenințați cu tortura sau rele tratamente".

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău