Iran: Merkel cere o abordare coordonată cu privire la ridicarea sancțiunilor

  • 14 Aprilie 2015 17:25
Iran: Merkel cere o abordare coordonată cu privire la ridicarea sancțiunilor

Cancelarul german Angela Merkel le-a cerut marți, 14 aprilie, țărilor care au impus sancțiuni Iranului să aibă o abordare unificată cu privire la ridicarea respectivelor măsuri.

Declarația vine în urma deciziei Rusiei de a pregăti furnizarea de sisteme de rachete S-300 republicii islamice, transmite Reuters.

Salutând acordul de principiu convenit în această lună de marile puteri și Teheran referitor la programul nuclear iranian, Merkel a răspuns unei întrebări referitoare la decizia Moscovei: ''Le cer oamenilor să ridice aceste sancțiuni împreună, pe cât posibil''.

La finalul întrevederii cu premierul indian Narendra Mori, șefa executivului de la Berlin a apreciat că Iranul și țările din așa-numitul grup '5 plus 1' (SUA, Rusia, Marea Britanie, China, Franța și Germania) au încă au multe de făcut pentru a ajunge la un acord final asupra programului nuclear iranian.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat luni un decret prin care ridică interdicția cu privire la livrarea către Iran a sistemului de rachete sol-aer de tip S-300.

În 2007, Rusia și Iranul semnaseră un acord privind livrarea acestor echipamente capabile să intercepteze în zbor avioane sau rachete și a cărui valoare se ridica la 800 de milioane de dolari.

După interdicția de livrare a sistemului S-300, Teheranul s-a adresat Curții Internaționale de Arbitraj de la Geneva (Elveția) pentru a cere Moscovei patru miliarde de dolari cu titlu de despăgubiri.

Decizia de luni a Moscovei a fost criticată la scurt timp de secretarul de stat al SUA, John Kerry, și de Pentagon.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău