Irak: Mike Pompeo critică apelul lansat de o grupare pro-iraniană

  • 05 Ianuarie 2020 09:15
Irak: Mike Pompeo critică apelul lansat de o grupare pro-iraniană

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a criticat dur sâmbătă o grupare pro-iraniană care a îndemnat forțele de securitate irakiene să înceteze să mai apere bazele americane din Irak, notează AFP, preluat de Agerpres.

Mike Pompeo i-a calificat pe Twitter drept "criminali" pe membrii acestei grupări, Kataib Hezbollah, facțiunea cea mai radicală a coaliției Hashd al-Shaabi, alcătuită din combatanți pro-Iran integrați forțelor de securitate irakiene.

După moartea puternicului general iranian Qassem Soleimani într-un atac american din apropiere de Bagdad, Kataib Hezbollah au promis să îl răzbune și au lansat un apel forțelor de securitate irakiene să se depărteze de bazele americane la o distanță "nu mai mică de 1.000 de metri" începând de duminică, orele 17.00 (14.00 GMT).

"Criminalii (din Kataib Hezbollah) le spun forțelor de securitate irakiene să își abandoneze datoria de a proteja ambasada (Statelor Unite la Bagdad) și alte locuri unde lucrează americani alături de curajoșii irakieni", a scris pe Twitter șeful diplomației de la Washington.

"Faptul că regimul iranian spune guvernului irakian ce are de făcut pune în pericol viața patrioților irakieni", a mai afirmat Mike Pompeo. Dar "poporul irakian dorește să se elibereze de sub jugul iranian", a adăugat el.

Zeci de mii de irakieni, printre care premierul Adel Abdel Mahdi și alți lideri politici și religioși, au defilat sâmbătă la Bagdad pentru a aduce un omagiu memoriei generalului Soleimani.

Qassem Soleimani și-a pierdut viața pe aeroportul internațional din Bagdad într-o lovitură de dronă americană care a ucis în total cinci membri ai Gardienilor Revoluției iraniene și cinci membri ai coaliției irakiene Hashd al-Shaabi.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău