IPRE consideră inoportună comasarea ANRE și Consiliului Concurenței
-
10 Noiembrie 2021 11:05
Institutul pentru Politici și Reforme Europene consideră insuficient de argumentată și, respectiv, inoportună soluția de reorganizare prin comasarea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și Consiliului Concurenței. Într-o opinie preliminară, IPRE precizează că este necesar să fie identificate măsuri necesare îmbunătățirii activității, transparenței și independenței ANRE și Consiliului ca entități separate și, după caz, de identificat ce oportunități și riscuri ar avea opțiunea de comasare, transmite IPN.
Autorii documentului, Calin Negură, expert în domeniul energetic, și Iulian Groza, director executiv IPRE, cred că, atât timp cât nu există argumente obiective, susținute prin evaluări independente, realizate inclusiv cu implicarea experților internaționali, comasarea este inoportună. Ei menționează că viteza realizării unei asemenea reforme instituționale va fi întotdeauna în detrimentul calității, va genera riscuri de sustenabilitate și de creare a disfuncțiilor în reglementarea celor două sectoare critice ale economiei Republicii Moldova.
Experții IPRE recomandă inițierea unei evaluări instituționale obiective, care să fie bazată pe o metodologie adecvată, agreată de părțile interesate. De asemenea, te necesar de solicitat suportul și participarea reprezentanților Comisiei Europene, Secretariatului Comunității Energetice și Comitetului de Reglementare a Comunității Energetice, Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din domeniul Energiei, Rețelei Internaționale de Concurență, la toate etapele evaluării instituționale și de examinare a practicilor internaționale în domeniu.
Documentul IPRE a fost elaborat în cadrul proiectului „Sporirea rezilienței față de cleptocrația sistemică din Republica Moldova”, susținut financiar de Fundația Soros Moldova.
Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate au anunțat, acum o lună, că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și Consiliul Concurenței ar putea fi comasate într-o singură instituție – Autoritatea pentru Reglementare și Reforme. Inițiativa este în proces de consultări publice.