Istorici: Ocupația sovietică în Basarabia de după 28 iunie 1940 a fost marcată de atrocități și pierderi imense de vieți omenești, care pot fi calificate ca genocid

  • 01 Iulie 16:37
Istorici: Ocupația sovietică în Basarabia de după 28 iunie 1940 a fost marcată de atrocități și pierderi imense de vieți omenești, care pot fi calificate ca genocid

Ocupația sovietică în Basarabia de după 28 iunie 1940 a fost marcată de atrocități incredibile și pierderi imense de vieți omenești, care pot fi calificate ca genocid, au subliniat istoricii în cadrul dezbaterii publice „Ziua de 28 iunie 1940 între sărbătoare și catastrofă”, organizată de Agenția de presă IPN. Totodată, ei atențioenazcă că, în prezent, Kremlinul folosește aceleași argumente false privind „eliberarea” pentru a justifica războiul actual împotriva Ucrainei, transmite Radio Chișinău.

Falsurile cu privire la eliberarea unor teritorii de către Armata Rusă sunt folosite și în prezent pentru a justifica războiul de agresiune declanșat de Rusia în Ucraina. Acest fapt trădează în continuare politica imperialistă a Kremlinului, constată istoricul Anatol Țăranu.

„Moscova continuă să rămână un promotor al politicilor imperialiste într-o perioadă de timp fără schimbări esențiale ale acestei politici. Din acest punct de vedere, ce s-a întâmplat pe 28 iunie 1940 este nimic altceva decât o datorie pe care o are istoria în raport cu poporul român. Noi, de fapt, suntem unicul popor din Europa care încă n-a depășit completamente consecințele celui de-Al Doilea Război Mondial și, în speță, ale pactului Ribbentrop-Molotov.

Atât timp cât Republica Moldova va exista în această identitate dualitară, care a fost provocată de ce s-a întâmplat în iunie, atât timp vom continua să fim o zonă a instabilității și a insurecției. Dramele și greutățile, marile dificultăți cu care ne confruntăm sunt și rezultatul acestei dualități și acestei identități difuze în care trăiește astăzi societatea moldovenească care nu poate să se mobilizeze exemplar pentru a atinge un scop de dezvoltare, de civilizație”, a spus Anatolie Țăranu. 

Represiunile exercitate de puterea bolșevică împotriva popolației din RSSM, inclusiv deportările și foametea organziată, pot fi calificate ca genocid și crimă împotriva umanității, susține istoricul Ion Varta.

Din populația de un milion 900 de mii de locuitorii, cât avea RSS Moldovenească în 1945, cam un milion au fost victimele diferitor genuri de crime, care au fost instrumentate aici. Deci, avem această cifră uriașă, astronomică, care ne permite nouă, istoricilor, să cerem, cu toată componenta probatorie, ca autoritățile noastre, Parlamentul, să adopte un document identic pe care l-a adoptat Rada Centrală de la Kiev, să calificăm toată această crimă împotriva umanității ca genocid împotriva populației RSSM de atunci, pentru că asta a fost. Am fost parte a unui genocid cumplit. Am fost trecuți prin acest malaxor al crimelor circa un milion de concetățeni și conaționali de-ai noștri în perioada ocupației sovietice, celor două, 40-41, 44-89”, a declarat Ion Varta.

Istoricul Ion Varta a mai precizat că primul an al ocupației sovietice a fost marcat în Basarabia de teroare, executări sumare, în stradă, fără un proces de judecată. Au fost mobilizări la munci forțate, 100 de mii de tineri, potrivit istoricului. Atrocitățile comise de puterea sovietică în Basarabia au vizat și cele trei valuri masive de deportări, în Siberia sau Kazahstan, și foametea organizată din 1946-1947.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
35,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:6,69 m/s
Wed
21
Thu
20
Fri
21
Sat
23
Sun
25
Arhivă Radio Chișinău