Ion Tăbârță: SUA a ajutat și continuă să ajute R. Moldova prin diferite proiecte de dezvoltare și de asistență, inclusiv pentru a face față șantajului energetic din partea Rusiei

  • 22 Februarie 2023 12:50
Ion Tăbârță: SUA a ajutat și continuă să ajute R. Moldova prin diferite proiecte de dezvoltare și de asistență, inclusiv pentru a face față șantajului energetic din partea Rusiei

Întrevederea președintei Maia Sandu cu președintele american Joe Biden, la Varșovia, nu ar trebui să ne uimească, în contextul zonei de război în care se află Rep. Moldova, susține analistul Ion Tăbârță. În același timp, comentatorul Veaceslav Berbeca este de părere că, pe lângă mesajul de sprijin puternic, această întrevedere mai poartă și un caracter politic și geopolitic, scrie Radio Chișinău.

Analistul Ion Tăbârță a declarat, în cadrul unei emisiuni la Radio Chișinău, că întrevederea de la Varșovia a președintei Maia Sandu cu liderul de la Casa Albă, în cadrul căreia Joe Biden a reafirmat sprijinul puternic al Statelor Unite pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, nu ar trebui  să ne uimească, în contextul zonei de război în care se află țara noastră.

Întrebat cum ne-ar putea ajuta americanii să ne apărăm integritatea teritorială, în condițiile în care Chișinăul nu controlează regiunea transnistreană, comentatorul a subliniat că Statele Unite a ajutat și continuă să ajute Republica Moldova prin diferite proiecte de dezvoltare și de asistență, inclusiv pentru a face față șantajului energetic din partea Rusiei.

 „Este de așteptat ca aceste proiecte să fie în continuare dezvoltate. Acum, ce ne-ar putea și de ce are nevoie Republica Moldova…are nevoie să-și construiască reziliența energetică față de Federația Rusă, să-și întărească capacitățile de apărare. Și un moment important – Republica Moldova trebuie să reziste contra dezinformărilor și propagandei care vine din Federația Rusă”, spune Ion Tăbârță.

La rândul său, expertul în politică, Veaceslav Berbeca, este de părere că pe lângă mesajul de sprijin puternic, această întrevedere mai poartă și un caracter politic și geopolitic.

 „În primul rând, când vorbim de sprijin din partea Statelor Unite, trebuie evidențiat – este un sprijin, în primul rând, politic care nu oferă anumite garanții, evident. După ce se va termina acest război și se va reconfigura contextul geopolitic, cred că Republica Moldova se va încadra într-un nou context al securității  regionale, unde va avea sprijinul necesar din partea statelor occidentale care își vor mări prezența în Republica Moldova”, spune Veaceslav Berbeca.

Amintim că, după deplasarea surpriză de luni la Kiev, liderul de la Casa Albă, a avut marți o vizită oficială în Polonia, iar seara a ținut un discurs, la eveniment fiind prezenți mai mulți oficiali, printre care și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Joe Biden a lăudat alegerea europeană a Rep. Moldova în timpul declarațiilor pe care le făcea, cerând audienței aplauze pentru cetățenii moldoveni și pentru Maia Sandu care au decis să trăiască în libertate și să meargă pe calea integrării europene.

Tot marți, Maia Sandu a avut o întrevedere la Varșovia cu Joe Biden, iar Casa Albă a transmis că președintele amerucab a reafirmat în cadrul întrevederii sprijinul puternic al Statelor Unite pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

La rândul său, Maia Sandu a scris pe o rețea socială că Republica Moldova prețuiește libertatea și se angajează să rămână parte a lumii libere. Totodată, șefa statului și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul președintelui american pentru Rep. Moldova.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău