Ion Tăbârță: Rusia și-a epuizat pârghiile de influență asupra Republicii Moldova
-
29 Iulie 2023 10:15
Este greu de anticipat care va fi pedeapsa Moscovei pentru Republica Moldova pentru instituirea parității diplomatice, pentru că Rusia și-a epuizat pârghiile de influență asupra Republicii Moldova. O spune comentatorul politic, Ion Tăbârță, potrivit căruia relația dintre Chișinău și Moscova este una tensionată, întrucât Rusia nu încetează să trateze Republica Moldova drept o colonie, notează IPN.
La 26 iulie Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău și-a anunțat decizia privind echivalarea numărului personalului diplomatic, administrativ, tehnic și de serviciu dintre Federația Rusă și Republica Moldova. Astfel, reprezentarea fiecărui stat, în baza principiului de paritate, urmează să constituie 10 funcții diplomatice și 15 poziții administrative, tehnice și de serviciu. Comentatorul politic Ion Tăbârță spune că decizia autorităților de la Chișinău demonstrează că relațiile moldo-ruse sunt tensionate.
„Relația moldo-rusă este deficitară. Actuala guvernare a încercat să construiască un dialog pragmatic cu Federația Rusă, nu i-a reușit, mai ales că a intervenit și războiul și o îmbunătățire a relațiilor cu Rusia nu poate avea loc în condițiile când la Chișinău se spune lucrurilor pe nume și anume că Rusia este stat agresor. Ca să avem acum o altă relație cu Rusia, trebuie declarat sau tacit să susținem agresiunea împotriva Ucrainei. Rusia tratează Republica Moldova reieșind din relația metropolă-colonie. Rusia, și în mod special Vladimir Putin, are această mentalitate. Agresiunea pe care a declanșat-o Putin în Ucraina este rezultatul acestei mentalități și politici revanșarde”, a spus Ion Tăbârță în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
Potrivit comentatorului politic, este greu de imaginat ce ar mai putea inventa Rusia pentru a pedepsi Chișinăul, întrucât Kremlinul și-a epuizat treptat toate pârghiile de influență asupra Republicii Moldova.
„Rusia și-a cam epuizat pârghiile de influență asupra Republicii Moldova. Acest proces a început încă din 2013. Ne amintim de embargourile la produsele agroalimentare și vinicole drept pedeapsă pentru parafarea și semnarea Acordului de Asociere la UE. Ulterior, s-a făcut uz de pârghia energetică. Treptat, Republica Moldova a început să reziste acestor presiuni din partea Rusiei. Trebuie să recunoaștem că dependența energetică de Federația Rusă s-a diminuat, dar n-a dispărut în totalitate”, a mai spus comentatorul politic.