FOTO | Maia Sandu a fost întâmpinată de premierul britanic la summitul Comunității Politice Europene. Ion Tăbârță: Rep. Moldova a devenit indirect un stat implicat în procesele decizionale la nivelul continentului european
-
18 Iulie 2024 13:22
47 de șefi de stat și de guvern, printre care și președinta Rep. Moldova, Maia Sandu, participă la cea de-a patra reuniune a Comunității Politice Europene (CPE) care are loc astăzi în Marea Britanie. Prin participarea la această comunitate politică, Rep. Moldova a devenit parte a proceselor decizionale la nivel european, a declarat analistul Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău. Într-o postare pe Facebook, președinta Maia Sandu a precizat că se alătură liderilor europeni la summitul Comunității Politice Europene, unde se va discuta despre securitatea continentului european, dar și reziliența Moldovei.
„Îi mulțumesc gazdei noastre, Prim-ministrul britanic, Keir Starmer, pentru ospitalitate.”, a scris Maia Sandu.
Prin participarea la reuniunile Comunității Politice Europene, Rep. Moldova a devenit indirect un stat implicat în procesele decizionale la nivelul continentului european, este de părere analistul Ion Tăbârță. El consideră că această comunitate politică poate contribui la procesul de aderare a Rep. Moldova la Un. Europeană.
„Prin această comunitate politică europeană noi am devenit, dacă nu direct, indirect, parte a deciziilor, a proceselor din Uniunea Europeană. Dacă până acum Uniunea Europeană era mai mult ceva închis, unde deciziile erau luate strict de statele membre, acum vedem că în luarea unor decizii, cel puțin în procesul de pregătire sunt implicate și state din afara Uniunii Europene, așa cum este și Rep. Moldova. Această comunitate politică europeană este o șansă pentru noi să devenim cât mai mult implicați în procesele Uniunii Europene și cred că această comunitate politică europeană poate să ajute statul nostru în procesul de negociere, de aderare la UE”, a declarat Ion Tăbârță.
Având în vedere amenințările de pe continentul european, conlucrarea între statele blocului comunitar și cele care nu sunt membre ale UE este salutată, crede analistul Ion Tăbârță. El amintește despre războiul din Ucraina, dar și alte probleme pe care Uniunea Europeană vrea să le soluționeze, inclusiv cele legate de trafic ilicit, migrație sau provocările venite la adresa securității continentale din zona Balcanilor de Vest.
„Un efort comun între Uniunea Europeană și statele europene, care nu sunt membre la Uniunii Europene este salutat, este necesar, pentru ca mai multe provocări la adresa securității europene să fie soluționate împreună”, a spus Ion Tăbârță.
La ultima reuniune a CPE care a avut loc anul trecut în Spania, discuțiile s-au axat pe sprijinul pentru Ucraina, susținerea Rep. Moldova în fața amenințărilor hibride rusești și în consolidarea rezilienței sale energetice, inteligența artificială și migrația ilegală.
Rep. Moldova a găzduit a doua ediție a CPE în vara anului trecut la Bulboaca, această platformă de coordonare politică fiind lansată la Praga în 2022, în contextul efectelor grave ale războiului de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.