Ion Tăbârță: O parte dintre televiziunile din Rep. Moldova dezinformează în mod intenționat și manipulează în interesele geopolitice ale Rusiei

  • 15 Decembrie 2023 14:09
Ion Tăbârță: O parte dintre televiziunile din Rep. Moldova dezinformează în mod intenționat și manipulează în interesele geopolitice ale Rusiei

Parte din televiziunile din Rep. Moldova sunt în continuare tentate să dezinformeze și să manipuleze opinia publică în legătură cu unele subiecte sensibile, fie prin interpretare, fie prin neinformare, arată datele unui studiu prezentat astăzi de către experții IDIS „Viitorul”. Alte televiziuni aleg să-și informeze cetățenii corect și echidistant, potrivit raportului de monitorizare care a cuprins 10 posturi Tv din Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.

O parte dintre televiziunile din Rep. Moldova dezinformează în mod intenționat și manipulează societatea moldovenească, acționând în interesele geopolitice ale federației Ruse, dar și în interesele unor oligarhi locali, susține analistul Ion Tăbârță, unul dintre autorii studiului.

„Concluzia generală a studiului este că Moldova 1, Jurnal TV, TV8, TVR Moldova, Pro TV și Vocea Basarabiei își construiesc politica de informare prin abordarea principalelor subiecte mediatice, sunt voci care clar sunt în susținerea Guvernării. Orizont TV activează deschis promovând interesele politice ale grupului Șor, având o politică informațională anti-UE și pro-Rusia. Exclusiv TV și Cinema 1 au o politică editorială la știri echilibrată pe unele subiecte, interpretativă pe altele și de neinformare pe subiectele sensibile de ordin geopolitic, cum ar fi agresiunea militară rusă contra Ucrainei. Politica informațională a GRT este una puțin conectată la agenda publică internă a Republicii Moldova, reflectă situația din UTA Găgăuzia cu accente clare ostile la adresa autorității publice centrale de la Chișinău și în interesele politice ale grupului Șor”, spune Ion Tăbârță.

Directoarea-adjunctă de la IDIS „Viitorul”, Carolina Ungureanu, a subliniat că aspectul informațional este foarte important întrucât vizează cetățenii Rep. Moldova. Toate procesele în interiorul unui stat depind de gândirea cetățenilor, dar și de componenta educațională, mai spune experta.

„Pentru noi, cei la IDIS „Viitorul”, este important subiectul ce ține de sprijinirea gândirii critice și reziliența la dezinformare, deoarece pe lângă procesele democratice pe care noi le promovăm, pe lângă reforma justiției, considerăm că acest aspect este foarte important, pentru că vizează cetățenii Rep. Moldova și gândirea pe care ei o au. Este important ca să avem acea gândire critică dezvoltată către copii și cetățeni, ca ei să înțeleagă unde este pluralismul de opinie, unde e dezinformare și unde este manipulare”, a precizat Carolina Ungureanu.

Ion Tăbârță: O parte dintre televiziunile din Rep. Moldova dezinformează în mod intenționat și manipulează în interesele geopolitice ale Rusiei

În opinia experților, soluțiile contra televiziunilor care dezinformează sunt aplicarea legislației audiovizuale și educația mediatică – începând din școli și continuând pe toate treptele din societate.

Raportul de monitorizare în perioada 1 mai - 31 iulie 2023 a vizat 10 posturi de televiziune: Moldova 1, Jurnal TV,  TV8, TVR Moldova, Pro TV, Vocea Basarabiei, Orizont TV, Exclusiv TV, Cinema 1, Gagauziya Radio Televizionu (GRT).

Studiul a fost elaborat în cadrul proiectului „Sprijinirea gândirii critice și rezistența la dezinformare în Rep. Moldova” Implementat de către IDIS „Viitorul”, cu susținerea financiară a Ambasadei Finlandei la București.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău