Ion Tăbârță: Moldova trebuie să aibă o poziție echilibrată față de evenimentele din Orientul Mijlociu

  • 13 Ianuarie 2020 17:29
Ion Tăbârță: Moldova trebuie să aibă o poziție echilibrată față de evenimentele din Orientul Mijlociu

Ion Tăbârță, expert în relații internaționale, este de părere că Republica Moldova trebuie să aibă o poziție neutră, echilibrată față de ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu, însă trebuie să întreprindă acțiuni îndreptate pentru protejarea cetățenilor săi, care într-un anumit context se pot afla în interiorul acelor evenimente. Totodată, în opinia sa, clasa politică nu trebuie să vină cu declarații cumva părtinitoare, iar acțiunile politicului, inclusiv declarațiile unor instituții ale statului, nu trebuie să fie în favoare unui un actor internațional sau altul. Opiniile au fost exprimate la dezbaterile publice „Tensiunile militare și geopolitice din Orientul Mijlociu: impact asupra Republicii Moldova și poziția Republicii Moldova”, organizate de Agenția de presă IPN.

Expertul a declarat că, în primul rând, trebuie luat în calcul faptul că Republica Moldova nu este un mare jucător internațional, ci este un stat mic într-un context geopolitic, unde există co-influența a două spații. „Și anume este vorba despre spațiul vestic, instituționalizat prin UE, prin NATO, precum și despre spațiul post-sovietic, asupra căruia vădit manifestă interes Federația Rusă. Din punct de vedere al legislației, Republica Moldova este un stat neutru, care nu poate să se implice în acțiuni internaționale de așa gen. Există un document care reglementează relațiile cu NATO – Parteneriatul pentru pace, însă el nici pe departe nu implică Republica Moldova, chiar dacă se va hotărî intervenția trupelor NATO în această zonă. De aceea Republica Moldova, în afară de niște reacții de ordin diplomatic, nu poate, dar nici nu are capacitatea de a se implica. Altceva este că Republica Moldova, într-un anumit context, internațional, poate fi afectată de evenimente din Orientul Mijlociu”, a spus Ion Tăbârță.

În opinia sa, ca să se ajungă la un consens în acea regiune a lumii, va conta foarte mult poziția actorilor internaționali: „Deocamdată, Federația Rusă a manifestat o poziție destul de prudentă, pentru că situația este atât de contradictorie – pe anumite aspecte relațiile Rusiei coincid cu cele ale Turciei, însă pe altele se contrazic foarte mult. De asemenea, Federația Rusă nu și-ar dori o creștere a influenței SUA în acea regiune, însă, într-un anumit context, o anumită politică promovată de SUA îi poate fi favorabilă.

„În ceea ce privește anumite înțelegeri în ordinea internațională, noi, totodată, trebuie să înțelegem foarte bine că Federația Rusă este interesată de ceea ce se întâmplă aici, în regiunea noastră, în Republica Moldova. Și observăm acum o revenire pe cale politică a Federației Ruse în Republica Moldova și poate chiar un anumit consens cu anumite țări europene în ceea ce ține, de exemplu, de  aceeași problematică transnistreană. Parcă se pipăie acel teren comun care ar putea fi acea temelie de începere a procesului de soluționare politică a conflictului transrenan. Nu putem exclude ca Federația Rusă să susțină SUA în anumite acțiuni în orientul Mijlociu, în schimb, SUA să susțină sau cel puțin să dea acceptul pentru anumite acțiuni ale Federației Ruse aici, la noi. Și totodată, trebuie să înțelegem că riposta Federației Ruse aici în regiune poate fi oprită prin implicarea marilor puteri. Dacă marile puteri nu se vor implica aici în regiune, atunci Republicii Moldova îi va fi complicat să dozeze această implicare tot mai activă a Federației Ruse aici. De aceea, într-un anumit context, Republica Moldova poate fi afectată de ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu”, susține Ion Tăbârță.

În opinia sa, poziția Republicii Moldova în instituțiile internaționale este foarte importantă. Din punct de vedere al asigurării securității, neutralitatea Republicii Moldova are mai degrabă un caracter simbolic și aceasta a fost mai degrabă și un instrument de geopolitică al Federației Ruse. „Clasa politică de la noi trebuie să fie echilibrată, neutră și să nu vină cu declarații cumva părtinitoare. Acțiunile clasei politice, inclusiv declarațiile unor instituții ale statului, nu trebuie să fie în favoarea unui actor sau altul. Pentru actuala conducere a Republicii Moldova contează foarte mult poziția Federației Ruse, dacă e să o spunem pe șleau. Nu trebuie să mergem pe o eventuală poziție a Federației Ruse, care deocamdată este neutră, are un joc de așteptare, dar noi înțelegem că Federația Rusă, spre deosebire de republica noastră, este un jucător mare. Este un mare actor. Noi aici trebuie să fim neutri”, a mai spus Ion Tăbârță.

Dezbaterile „Tensiunile militare și geopolitice din Orientul Mijlociu: impact asupra Republicii Moldova și poziția Republicii Moldova”, sunt ediția a 123-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău