Ion Tăbârță, despre secțiile de vot deschise în regiunea transnistreană fără a coordona cu Chișinăul: Demonstrează încă o dată că Moscova nu respectă suveranitatea R. Moldova

  • 20 Septembrie 2021 17:55
0%
00:00:00
00:00:00

Modul cum a acționat Federația Rusă, deschizând mai multe secții de vot în regiunea transnistreană la alegerile pentru Duma de Stat fără a coordona acest lucru cu Chișinăul, demonstrează încă o dată că Moscova nu respectă suveranitatea Republicii Moldova, a comentat politologul Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii Ora de vârf de la Radio Chișinău.

În același timp, expertul consideră că dialogul dintre Chișinău și Kremlin va trena, pentru că alegerile de ieri din Federația Rusă nu au produs nicio schimbare politică la Moscova:

Noua conducere de la Chișinău își dorește un dialog constructiv cu Federația Rusă și orice protest mai tranșant al MAEIE ar putea provoca anumite bariere în construcția acestui dialog. Iar modul cum a acționat Federația Rusă în regiunea transnistreană, mă refer la deschiderea secțiilor de votare, încă o dată demonstrează faptul că Federația Rusă nu ține cont deloc de suveranitatea teritorială a Republicii Moldova.

Nu cred că relația dintre R. Moldova și Federația Rusă va avea schimbări după acest scrutin. Ca să avem schimbări trebuia să se producă schimbări la Kremlin, acestea nu s-au produs. Cred că vom urmări în continuare aceeași tentativă de dialog – Chișinăul este foarte interesat de o relație constructivă cu Federația Rusă, mai ales că avem o serie de subiecte sensibile. A reapărut în prim-plan subiectul livrării gazelor naturale pentru R. Moldova”.

Totodată, expertul observă că și Federația Rusă este interesată de un dialog cu Chișinăul, interes cauzat de faptul că Rusia încearcă să destructureze tentativele Ucrainei de a construi platforme regionale cu participarea unor state ce ar ajuta Kievul să facă față relației complicate cu Moscova. El s-a referit în primul rând la Platforma Crimeea.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău