ORA DE VÂRF | Ion Tăbârță, despre declarația lui Aureliu Ciocoi: Guvernul R.Moldova, tot timpul, chiar și în perioada lui Vladimir Voronin, a avut o poziție oficială clară că Rusia este țară agresoare

  • 02 Martie 2020 16:24
0%
00:00:00
00:00:00

Declarația ministrului de externe Aureliu Ciocoi, precum că Federația Rusă a oprit războiul de pe Nistru în 1992, este inedită, în contextul în care, până acum nimeni din diplomația moldovenească nu a făcut asemenea afirmații, comentează analistul politic Ion Tăbârță. El a făcut referire, în cadrul emisiunii “Ora de Vârf” de la Radio România Chișinău, la o decizie a CEDO în care se spune că ceea ce s-a întâmplat pe Nistru a fost o agresiune militară a Federației Ruse, iar de la tribuna ONU s-a cerut retragerea trupelor rusești care au un rol destabilizator pe teritoriul Republicii Moldova.

„Ceea ce a spus domnului Ciocoi este ceva nou pentru Republica Moldova, ceva inedit. Guvernul Republicii Moldova, tot timpul, chiar și în perioada lui Vladimir Voronin, a păstrat, a avut o poziție oficială clară că Rusia este țară agresoare. Tiraspolul nu s-a subordonat, Chișinăul a mers să-și facă dreptate, hai să spunem așa, a reacționat la acele nedreptăți. Ceea ce ne spune nouă Aurel Ciocoi, întoarce lucrurile cu picioarele în sus. Niciodată nu am avut o declarație a unui șef al diplomației noastre că Armata a 14-a, în cazul dat, a avut un rol de pacificator și că datorită Federației Ruse au fost oprite vărsările de sânge. Asta este exact ceea ce spunea Serghei Lavrov (ministrul rus de externe, n.r.)  în septembrie anul trecut, dar nu numai el. Aceasta a fost o politică pe care Federația Rusă permanent, constant a încercat să o inoculeze”, a precizat Ion Tăbârâță.

Amintim că, declarația ministrului de externe a provocat revoltă în rândul veteranilor care au luptat în războiul de pe Nistru care au cerut demisia lui Aureliu Ciocoi.

Deputații Partidului „Acțiune și Solidaritate” au anunțat că vor iniția o nouă moțiune împotriva ministrului de externe, după ce Biroul permanent al Parlamentului nu a admis examinarea primei moțiuni a blocului ACUM.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău